Banja Luka

Srušena kafana u banjalučkom naselju Nova varoš

Srušena kafana u banjalučkom naselju Nova varoš
Foto: N.N. | Srušena kafana u banjalučkom naselju Nova varoš

BANJALUKA - Ugostiteljski objekat "Klub 122" u naselju Nova varoš danas je srušen po nalogu Građevinske inspekcije jer je bespravno sagrađen.

Kako su rekli u nadležnoj inspekciji, radi se o objektu u Ulici Petra Kočića 101, koji je bespravno izgrađen još osamdesetih godina prošlog vijeka.

Sanja Džida, građevinski inspektor, rekla je da je objekat uklonjen pošto je izgrađen bez građevinske dozvole.

"Vlasnik objekta pokušao je da ga legalizuje, ali je taj zahtjev odbijen zbog nepostojanja bilo kakvih uslova za legalizaciju zatečenog stanja", objasnila je Džida.

U Odsjeku za legalizaciju rekli su da je zahtjev vlasnika objekta odbijen još prije dvije godine, ali da je objekat uklonjen tek sada jer je vlasnik u međuvremenu podnosio brojne žalbe u nastojanju da odloži rušenje.

"Objekat nije bilo moguće legalizovati jer je bespravno sagrađen na zemljištu u vlasništvu grada, a vlasnik objekta nije dostavio dokaz o riješenim imovinsko-pravnim pitanjima na toj parceli", objasnili su u Odsjeku.

Mještanin Nove varoši rekao je da je ovaj objekat radio do prije nekoliko dana.

"'Klub 122' je u blizini moje zgrade pa sam često išao tamo na kafu. Zadnji put sam bio prije nekoliko dana, dokad je radila ova kafana", rekao je ovaj građanin.

Pored ovog jednog objekta, na istoj parceli biće srušena, kako saznajemo, još dva manja objekta.

Vlasnik objekta je, kako nezvanično saznajemo, Petko Cvijanović. Na licu mjesta smo zatekli samo radnike koji su rušili objekat, ali ne i vlasnika.

Od početka procesa legalizacije na području najvećeg grada Republike Srpske legalizovano je oko 4.800 objekata, dok na rješavanje čeka još njih 10.000.

Trenutno, nije moguće podnositi nove zahtjeve za legalizaciju, jer je 31. decembra 2017. godine istekao zakonski rok.

Međutim, u pripremi je novi zakon kojim će, kako je nagoviješteno iz Vlade RS, biti dat novi rok za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije