Banja Luka

Pratite nas na Google news

Šta će snimati nove kamere u Banjaluci

Šta će snimati nove kamere u Banjaluci
Foto: N.N. | Šta će snimati nove kamere u Banjaluci
N.N.

BANJALUKA - Nove kamere koje su postavljene po Republici Srpskoj automatski bilježe neregistrovana vozila, ali nemaju mogućnost da snimaju korištenje mobilnih telefona ili nevezanih pojasa tokom vožnje.

Kamere snimaju na 105 lokacija i obuhvataju javne površine, parkove i trgove. Postavljene su nedavno ali njihova upotreba počinje krajem godine, prenosi ATV.

Trenutno su u procesu instalacije. Bezbjednost građana će biti podignuta na viši nivo, poručuju iz MUP-a Srpske.

"Trenutno su instalirane na 45 lokacija. Na tih 105 lokacija planirana je instalacija 325 kamera od kojih je trenutno 149 kamera instalirano. Ono što cijelom ovom projektu daje značaj i zbog čega ga možemo nazivati da je rađen po konceptu bezbjedan grad je i korištenje kamera za automatsko prepoznavanje registarskih i oznaka za softver za obradu podataka koji su registrovani sa tim kamerama", izjavila je Divna Lovrić Bojanić, načelnik Uprave za informisanje.

Kamere će stati u kraj nesavjesnim vozačima. Oni koji osim neregistrovanih vozila budu nepropisno vozili u saobraćaju mogu da očekuju kazne. Kamera će, kažu stručnjaci biti saveznik u uvođenju reda u saobraćaju.

"Samo u septembru mjesecu imali smo 12 poginulih na putevima Republike Srpske, prošle godine je bilo devet, dakle povećanje, i to značajno povećanje. Svakako da svake mjere koje doprinose smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i broja onih koji su počinili saobraćajne nezgode značajno doprinosi i treba podržati. Što se tiče video nadzora, svakako da će doprinjeti da vozači više poštuju saobraćajne propise, pridržavaju ograničenja brzine i drugih saobraćajnih znakova i pravila saobraćaja", kaže Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Kamere su visokog kvaliteta i rezolucije. Moći će se vidjeti vidjeti lik osobe, ali ne i automatsko prepoznavanje lica. Dok se očekuju kamere koje će kontrolisati registraciju vozila, Dobojlije se hvala već uveliko bezbjednim gradom. Zahvaljujući video nadzoru, u ovom gradu su razrješena mnoga krivična djela. Krađa automobila, provale u  objekte i oštećenje vjerskih objekata samo su neka od njih.

"Imali smo u skorije vrijeme mogu da navedem konkretne slučajeve kada je u pitanju oblast kriminaliteta, krađu putničkog motornog vozila u predgrađu Doboja, nakon toga izvršilac je to vozilo odvezao na lokaciju i zapalio ga. Uz sve druge mjere i korištenje ovog video nadzora identifikovali smo počinioca tog krivičnog djela", kaže Predrag Lazić, načelnik Sektora kriminalističke policije Doboj.

Prilikom podešavanja kamera vodi se računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka. Snimaju se samo javne površine, odnosno kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju građana.

(ATV)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije