Banja Luka

Stanivuković: Grad izdvaja 200.000 KM za subvenciju gradskog prevoza

Stanivuković: Grad izdvaja 200.000 KM za subvenciju gradskog prevoza
Foto: Aleksandar Čavić | Stanivuković: Grad izdvaja 200.000 KM za subvenciju gradskog prevoza

Dogovor sa prevoznicima na području grada je postignut i neće biti redukcije prevoza, a Gradska uprava subvencionisaće gradski i prigradski prevoz sa 200.000 KM u januaru i februaru, rekao je juče na konferenciji za novinare gradonačelnik Draško Stanivuković.

"Nikakvih promjena neće biti i očekuje nas redovan režim javnog prevoza, na kakav su građani u januaru već navikli, u punom kapacitetu. Vjerujemo da ćemo od marta ući u normalan sistem poslovanja prevoznika i da će oni moći samostalno da funkcionišu", naglasio je Stanivuković.

Istakao je da je opredjeljenje ove gradske administracije maksimalno ulaganje u javni prevoz.

"To podrazumijeva izradu studije izvodljivosti svih linija javnog prevoza, koja bi trebalo da bude gotova do kraja januara. Trebalo bi da stremimo evropskim normama koje kažu da je javni prevoz zastupljen sa oko 30 odsto, dok je kod nas svega 10 odsto. Prevoznici neće biti taoci bilo kakve politike i vodićemo se isključivo strukom", rekao je Stanivuković.

Dodao je da žele potpunu transformaciju autobuskih stajališta, koja će biti moderna, sa pametnim rješenjima koja će olakšati situaciju građanima, ali i modernim reklamnim prostorom. 

"Dodatna pogodnost je što ćemo stajališta iz centra, koja će biti zamijenjena novim, prebaciti na lokacije gdje stajališta uopšte nema. Da bismo postigli naš potpuni cilj, a to je savremen prevoz i besplatne karte za penzionere i školarce, moramo pristupiti promjeni kulture saobraćaja u gradu", naglasio je Stanivuković.

Goran Starčević iz "Pavlović tursa" kazao je da će subvencija biti važna pogotovo u januaru, jer ima mnogo neradnih dana, školski je raspust te je to vrijeme godišnjih odmora.

"Saobraćaj na linijama biće redovan i ova subvencija je za prevoznike veoma značajna", rekao je Starčević.

Na pitanje da li i dalje postoje subvencije za srednjoškolce, koje ističu krajem godine, Stanivuković je odgovorio da je u januaru raspust i djeca ne idu u školu te da je korištenje javnog prevoza tada umanjeno.

"Nećemo donositi jednu parcijalnu odluku, jer želimo da to uradimo sistemski, a da bismo sve odluke donijeli sistemski, potrebna je studija izvodljivosti po čitavim linijama saobraćaja. Želimo da prvi korak prati i posljednji kako bi sve bilo uređeno", dodao je Stanivuković.

Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza", kazao je da su se subvencije za srednjoškolce odnosile do kraja godine. 

"Od Nove godine je na snazi novi ugovor sa firmama koje vrše prevoz, ali i novim ugovorom predviđene su subvencije za đake", kazao je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije