Banja Luka

Stanivuković: Na narednom sastanku Kolegijuma uputiti Odluku o neradnoj nedjelji

Stanivuković: Na narednom sastanku Kolegijuma uputiti Odluku o neradnoj nedjelji
Foto: Arhiva | Stanivuković: Na narednom sastanku Kolegijuma uputiti Odluku na neradnoj nedjelji

BANJALUKA - Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, je istakao da će na narednom sastanku Kolegijuma u Skupštinu uputiti Odluku o neradnoj nedjelji za radnike u trgovinama na području grada.

Na pauzi današnjeg redovnog zasjedanja gradskog parlamenta je istakao da je Odluka o neradnoj nedjelji plod višemjesečnog razmišljanja. 

"Određena ispitivanja su pokazala važne i alarmantne parametra. U trgovinama je zaposleno više od 60 odsto žena. Tek nakon 10 do 14 dana je njihov prvi slobodan, što negativno utiče na njih", rekao je Stanivuković.

Ističe da danas marketi i trgovine imaju problem sa manjkom radnika.

"Prema anketi koju je grad sproveo, 93 odsto građana je reklo da je za neradnu nedjelju", rekao je on.

Kako kaže, razmatrali su i način rada pekara.

"Odlučili smo da će pekare i cvjećare imati mogućnost da rade u prvoj polovini dana, do 12, 13 časova", dodao je Stanivuković.

Ističe da je otvoren i za druga pitanja, te da i novinari mogu otvoriti pitanje o neradnoj nedjelji, i tražiti podršku od njega, koju će, kako kaže, pružiti. 

"Ipak, potreban je konsenzus šire zajednice, republičkih institucija i treba nam za to vremena. Vidite koliko je trebalo vremena samo za ovakvu odluku. Kada pričamo o benzinskim pumpama, izazov je jer se one često nalaze uz tranzit, te je nedjelja za poljoprivrednike i razmjenu roba veoma važna, i smatramo da je takva odluka ispravna. Dodali smo i to da radnik na pumpi može da proda sok, žvaku i bilo šta drugo", rekao je Stanivuković.

Dodaje da je ovo maksimalno koliko grad može uraditi te da je za sve drugo potrebna podrška institucija i javnosti.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka je istakao da neradna nedjelju  ima pozitivne i manje pozitivne strane.

"Mislim da se nije uradila detaljna analiza. Ima pozitivnih strana, jer je lijepo čuti da će ljudi imati slobodnu nedjelju, dok s druge strane ima velikih mana. Možemo očekivati da u marketima gdje je zaposleno 14 ljudi, a ukoliko nedjelja bude neradna, neće biti potrebe za tolikim brojem, a biće dovoljno 12 ljudi", istakao je Ilić.

Kako kaže,  tek danas je dobio materijal, tako da će se detaljno uputiti o svemu.

"Mislim da ću iskoristiti priliku da razgovaram sa kolegama iz Bijeljine, koji su ovu odluku usvojili prije nekoliko mjeseci", rekao je Ilić.

Kako je dodao, na dnevnom redu današnjeg zasjedanja bilo je 31 tačka, dok je 30 njih usvojeno.

"Imali smo imenovanje novog-starog direktora Centra za socijalni rad.

Bilo je rasprave oko određenih programa, i nekih neslaganja", rekao je Ilić.

Dodaje da ih u petak očekuju Kolegijum Skupštine grada, gdje će biti nekoliko bitnih tačaka, između ostalog, kao najbitniji ističe Nacrt rebalansa budžeta, te neradna nedjelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije