Banja Luka

Stanivuković: Podrška grada 1,2 miliona KM za rađanje djece

Stanivuković: Podrška grada 1,2 miliona KM za rađanje djece
Foto: Srna | Stanivuković: Podrška grada 1,2 miliona KM za rađanje djece

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obećao je danas da će grad izdvojiti 1,2 miliona KM za 2.000 porodica za rođenje djece, što će biti značajna podrška za poboljšanje demografske situacije.

Na skupu "Porodična šetnja" on je najavio da će grad svim porodiljama u ovoj godini za prvo i za drugo dijete dati 250 KM za dan rođenja i kada navrši prvu godinu još toliko, odnosno ukupno 500 KM.

Stanivuković je rekao da je za rođenje trećeg djeteta i za njegov rođendan taj iznos 350 KM, odnosno ukupno 700 KM, dok će za četvoro, peto ili šesto dijete majke dobiti 1.000 KM za dan rođenja i isto toliko za prvi rođendan.

On je rekao da su to značajne stvari i da će ovim demografskim podrškama biti obuhvaćeno oko 2.000 porodica.

"Svako dijete koje je rođeno od 1. januara ove godine, od 21. oktobra kreću prijave, a majke koje se porode poslije ovog datuma imaju rok za prijavu od 60 dana", rekao je Stanivuković.

Stanivuković je u obraćanju u Domu omladine rekao da je demografska politika suština svih politika i da bez ljudi, djece i porodica nema ničega.

Članovi banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" danas su povodom Nedjelje djeteta, zajedno sa gradom Banjaluka, organizovali prvu "porodičnu šetnju" koja je uprkos kiši okupila veliki broj roditelja i djece.

"Porodična šetnja" počela je simbolično u 11.55 časova, a kretala se od Narodnog pozorišta Republike Srpske, Gospodskom ulicom do Doma omladine, gdje je održan zabavni program.

Predsjednik Udruženja Jovan Radovanović rekao je Srni da je glavna misija ovog događaja da se pokaže sva ljepota i snaga porodice, kao i da se podigne svijest građana o značaju djece i njihovog mjesta u zajednici.

"Porodica je nešto čime treba da se ponosimo", naveo je Radovanović.

On je naglasio da se Srpska suočava sa problemom pada nataliteta i činjenicom da mladi sve više napuštaju zemlju i odlaze u inostranstvo.

"Porodica je nešto čime treba da se ponosimo. Samo ujedinjeni možemo da ojačamo instituciju porodice, da podstaknemo podjelu odgovornosti između roditelja i društva i da pružimo jedni drugima podršku u ostvarivanju onoga što je najbolje za našu djecu", istakao je Radovanović.

Mališane, ali i njihove roditelje su u Domu omladine zabavljali "Fazonko", Dječiji hor "Vrapčići", Kulturno-umjetničko društvo "Pelagić", a mogli su se družiti i sa brojnim maskotama iz crtanih filmova.

U banjalučkom Udruženju porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" ima 800 registrovanih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije