Banja Luka

Stanivuković: Tražićemo i ostavke zbog grijanja; Eko toplane: Grad izbjegava suočavanje

Stanivuković: Tražićemo i ostavke zbog grijanja; Eko toplane: Grad izbjegava suočavanje
Foto: Ilustracija | Stanivuković: Tražićemo i ostavke zbog grijanja; Eko toplane: Grad izbjegava suočavanje

​Gradonačelnik Draško Stanivuković izjavio je kako "Eko toplane" bespotrebno stvaraju paniku, nakon što je ovo preduzeće saopštilo da je zbog povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova, grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine pod znakom pitanja.

Kako on kaže, neozbiljno je prema građanima najaviti da je grijanje ugroženo i to bez odluke Upravnog odbora i konsultacije sa Gradskom upravom, koja je 49 odsto suvlasnik.

"Iz preduzeća „Eko toplane“ Gradu su poslali zahtjev za povećanje cijene grijanja, čak od 58 odsto", rekao je Stanivuković, te dodao da razmišljaju i o traženju ostavki.

"Gradska uprava neće pristati na neutemeljene zahtjeve za povećanje cijene grijanja, te uprkos brojnim izazovima, Banjaluka neće ostati bez grijanja", poručio je on.

Iz preduzeća „Eko toplane“  ističu za "Nezavisne novine" da to od prvog dana posluje kao društveno odgovorno preduzeće, kojim upravljaju stručnjaci, koji savjesno i profesionalno obavljaju svoj posao.

"Upravo iz tog razloga, Upravni odbor Eko toplana smatra svojom dužnošću da obavijesti javnost i naše potrošače o realnim problemima sa kojima smo suočeni i mogućim posljedicama usljed nerješavanja tih problema", potvrdili su oni.

Dodaju da je odlaganjem i izbjegavanjem suočavanja sa problemima usljed enormnog rasta cijena svih proizvodnih elemenata, kao i sa mogućim konsekvencama, na koje ukazuju upravi grada od početka godine, došlo do situacije u kojoj se trenutno nalaze.

"Svaki zahtjev upućen Gradskoj upravi, a u vezi sa povećanjem cijena i i nalaženja rješenja, utemeljen je i potkrijepljen potrebnom, zvaničnom dokumentacijom koju nalaže pravilnik Grada", naglasili su iz ovog preduzeća.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, prethodno je za "Nezavisne" poručio da će u narednim danima Gradska uprava analizirati opravdanost ovog zahtjeva i odgovoriti 'Eko toplanama' da li je zahtjev korektno metodološki postavljen, a nakon analize, biće predložena rješenja prevazilaženja ovog problema.

"Tu postoje tri mogućnosti, jedna je interno ostvarivanje ušteda, druga je povećanje cijena, a treće je obezbjeđivanje subvencije", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije