Banja Luka

Stanivuković sebi smanjuje platu za 1.250 KM

Stanivuković sebi smanjuje platu za 1.250 KM
Foto: GRAD BANJALUKA | Stanivuković sebi smanjuje platu za 1.250 KM

BANJALUKA - U Nacrtu rebalansa budžeta, koji će se biti na dnevnom redu sjednice Skupštine grada Banjaluka u septembru, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, je, između ostalog, predložio i smanjenje plate funkcionerima za 25 odsto, odnosno za 1.250 KM manju platu za sebe.

Takođe, prema njegovim riječima, plata bi bila za 1.000 maraka manja predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine grada Banjaluka.

"Ovo je maksimalno smanjenje koje je moguće. Vođeni smo degradacijom u sistemskoj mjeri pa i funkcioneri moraju pokazati revnost i posvećenost", rekao je Stanivuković.

On je istakao da je Banjaluka procvjetala, što pokazuje i budžet veći za 17 miliona u osam mjeseci.

"Sve ijedan mogući prihod je povećan, a sve ijedan rashod je na najnižem mogućem nivou. Od tih sredstava planiramo da radimo najveći gradski park, ambulantu u Dragočaju, prevoz koji je besplatan za penzionere sa penzijom do 250 KM, za djecu iz porodica sa četvoro i više djece i, prvi put, sufinansiranje privatnih vrtića", rekao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da će sjednica Skupštine biti održana 21. septembra te da će na dnevnom redu biti 65 ili 66 tačaka.

"Vjerujem da će ovo biti jedna od sadržajnijih sjednica Skupštine grada. Između ostalog, imamo i Nacrt rebalansa budžeta. Gradska administracija nas je upoznala sa samim promjenama u rebalansu, odnosno šta je dovelo do izuzetno visokog rebalansa budžeta", rekao je Ilić.

Dodao je da bi eventualno prihvatanje ovog nacrta dovelo do toga da na narednoj sjednici u oktobru donesu rebalans budžeta.

Stanivuković je istakao da će se još mnogo raditi te dodao da će istorijski maksimalnu podršku dobiti i Dom zdravlja, i to u iznosu od 500.000 maraka.

Osim toga, kako je kazao, rebalans budžeta će kroz emisiju obveznica dodati još šest miliona na budžet, što je oko 172 miliona KM, a, ističe, takav budžet nije bio u prethodnih 15 godina.

"Planiramo i za put kroz Kuljane, Debeljake, Petrićevac - Motike, Priječane i za završetak puta Šargovac da izdvojimo po milion maraka. Takođe, planiramo 100.000 KM izdvojiti i za prvo dječje igralište za djecu sa poteškoćama u razvoju", rekao je Stanivuković.

Naime, prema njegovim riječima, udio investicija u prihodima u ovom budžetu je 24 odsto, a plan je da prihodima koji rastu do kraja godine udio investicija i dodatnih stvari dostigne iznos od 30 odsto.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka, rekao je da je gradonačelnik predložio budžet bez ikakvih konsultacija s onima koji ga usvajaju, a sada radi opet istu stvar: predlaže rebalans i pri tome prijeti da takav rebalans mora biti usvojen.

Do kraja godine urbanistički plan grada

Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine grada Banjaluka biće i urbanistički plan, za koji je već završen i prednacrt i nacrt, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

"Tome smo posvetili devet mjeseci i do kraja godine Banjaluka može dobiti urbanistički plan", kazao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije