Banja Luka

Stanivuković uručio nagrade najboljim učenicima

Stanivuković uručio nagrade najboljim učenicima
Foto: Grad Banjaluka | Stanivuković uručio nagrade najboljim učenicima

BANJALUKA – Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je danas nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

Nagrade se dodjeljuju povodom školske slave Svetog Save, a koje već tradicionalno dodjeljuje Grad Banjaluka.  

Stanivuković je čestitao učenicima, nastavnicima, pedagozima i roditeljima i naglasio da svetosavska nagrada predstavlja cjeloživotni pečat koji bi trebalo da odredi dalji životni put naše djece.

"Biti najbolji jeste ogroman uspjeh. Mi moramo učiniti sve da ovu djecu zadržimo u našem gradu, pa i ako odu u inostranstvo na školavanje, da se ovdje vrate i svoje znanje primjene u svom gradu i u svojoj zemlji. Ako su u osnovnoj i srednjoj školi radili marljivo, pa takvi budu i na fakultetu, onda tim ljudima moramo obezbijediti šansu da dobiju posao i priliku da rade i da se razvijaju ovdje", rekao je gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao da su oni svojim radom pokazali posvećenost i predanost, a mi to, sa druge strane, treba da vrednujemo i da, na taj način, izrastemo u zdravo društvo.

"I roditeljima šaljemo poruku da ova djeca neminovno idu naprijed, idu u dalje usavrašavanje u različitim oblastima i Grad mora da nađe mogućnost da to isprati i podrži. Vizija kojoj Banjaluka teži je da budemo društvo koje cijeni put pojedinca do spoznaje novih vještina, novih znanja i novih tehnologija", poručio je Stanivuković.

U ime nagrađenih učenika osnovnih škola, govorila je učenica OŠ "Đura Jakšić", Patricija Erak, koja je istakla da svim učenicima ova nagrada mnogo znači.

"U ime svih učenika želim da zahvalim Gradu i gradonačelniku, što su i u ovakvoj situaciji organizovali dodjelu svetosavskih nagrada. Nama učenicima ova nagrada mnogo znači zato što je to potvrda da se trud i rad cijene, a nosi i naziv našeg najvećeg prosvjetitelja", rekla je Erak.

Učenik četvrtog razreda Gimnazije, Sergej Krčmar, rekao je da je obrazovanje oduvijek bilo veoma značajno i svako društvo koje je cijenilo obrazovanje je mnogo naprednije.

"Sama činjenica da imamo tradiciju dodjele svetosavskih nagrada je od velikog značaja za učenike, a meni je posebna čast što sam dobio ovu nagradu", kazao je Krčmar, koji je, uz brojne školske uspjehe, ranije učestvovao i na Olimpijadi iz fizike.

Najbolji učeninici 29 osnovnih škola dobili su novčanu nagradu u iznosu od po 150 KM i knjigu pod nazivom „Ban Milosavljević“, autora Zorana Pejašinovića, dok su najbolji učenici srednjih škola, njih 17, dobili po 200 KM i pomenutu knjigu.

Podsjetimo, banjalučke osnovne škole u školskoj 2020/21. godini pohađa 16.328 učenika, dok se u srednjim školama školuje 9.116 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije