Banja Luka

Starčevica dobija sportsku dvoranu, a Ada školu

Starčevica dobija sportsku dvoranu, a Ada školu
Foto: N.N. | Starčevica dobija sportsku dvoranu, a Ada školu

BANJALUKA - Izgradnja nove sportske dvorane pokraj Osnovne škole "Branko Radičević" na Starčevici u Banjaluci, koja bi školi služila kao fiskulturna sala, dogovorena je danas, a u planu je i škola u naselju Ada, čijom bi se izgradnjom rasteretila najbrojnija škola u RS.

Nataša Zrnić, v.d. direktora OŠ "Branko Radičević", kazala je da bi se izgradnjom sportske dvorane riješio dugogodišnji problem održavanja časova fizičkog vaspitanja.

"Takođe smo razgovarali o mogućnosti izgradnje petorazredne područne škole u naselju Ada, čime bi se rasteretila OŠ 'Branko Radičević', koju trenutno pohađa 1.814 učenika raspoređenih u 71 odjeljenje", rekla je Zrnićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da je grad uradio projekat i regulacioni plan za izgradnju sportske dvorane Starčevica, te da su prijedlogom budžeta za 2020. godinu obezbijeđena sredstva od oko 800.000 KM i da se može pokrenuti javna nabavka za izvođača radova.

"Što se nas tiče, mi možemo da pokrenemo javnu nabavku za izvođača radova na sportskoj dvorani. Ideja je da dvorana bude javnog karaktera, primarno na raspolaganju OŠ, ali i sportistima i sportskim klubovima", rekao je Radojičić.

Istakao je da je grad ušao u proces projektovanja škole u naselju Ada, ali da prvo mora da se uradi procjena potencijalnog upisnog područja i eventualnog broja đaka.

"Do sada imamo regulacioni plan, a već u sljedećoj školskoj godini bismo mogli početi kopati temelje", kazao je Radojičić.

Natalija Trivić, ministarka prosvete i kulture RS, rekla je da ovo ministarstvo iduće godine planira investirati u izgradnju i rekonstrukciju škola i školskih dvorana.

"U narednoj godini ćemo apostrofirati važnost fizičkog vaspitanja i zdravlja naše djece, i to ne samo kroz izgradnju i rekonstrukcije školskih sala, već i kroz pilot-projekte koji će se ticati novog nastavnog predmeta koji bi pored fizičkog vaspitanja podrazumijevao i zdravlje", objasnila je Trivićeva.

Dodala je da se izgradnjom novih naselja javlja potreba i za izgradnjom područnih odjeljenja osnovnih škola.

"Prvo moramo prikupiti analitičke podatke koliko potencijalno možemo očekivati djece, odnosno koliko je sada djece u tim naseljima. Takođe moramo da provjerimo koliko su opravdane investicije za izgradnju područne škole ili centralne škole", zaključila je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije