Banja Luka

Starom mostu u Trapistima žele udahnuti umjetničku dušu

Starom mostu u Trapistima žele udahnuti umjetničku dušu
Foto: Velibor Tripić | Starom mostu u Trapistima žele udahnuti umjetničku dušu

BANJALUKA - Vozeći tačke od starog mosta u Trapistima, koji vapi za obnovom, do kampusa, pjesnik Petar Blažić u petak je apelovao na nadležne da mu daju dozvolu da zajedno sa studentima, koji će mu pomoći, obnovi most na umjetnički način.

"Vožnja tačaka ima ekološku notu, odnosno htjeli smo podstaći ljude da što više hodaju u prirodi i da se udalje od tehnike. Želio sam da povežem umjetničko mjesto u kampusu kod murala i stari most, koji ima značajno mjesto u istoriji grada i njegovog razvoja, a posebno po svojoj strukturi, gdje ima mogućnosti za razvoj turizma", kaže Blažić.

Dodaje da je prošle godine primijetio da stari most trune i da mu je zbog toga, kako kaže, pokušao dati malo snage i duše, zbog čega je na njega donio daske kako bi ga malo sanirao.

"Želio sam da ga saniram, i pisao sam nadležnima, ali Gradska uprava od tada još nije odreagovala, iako je prošlo nekoliko mjeseci. Zbog toga će četiri studenta ponovo od Gradske uprave tražiti dozvolu da sami saniraju most", rekao je Blažić.

Ideja je, kako pojašnjavaju, da se za most pripreme bukove daske i da u njega svi učesnici ugrade po jednu dasku sa svojim imenom.

"Mnoge moje ideje su ostale u Berlinu i mnogo su uvažene. Sav svoj život sam uložio u humanitarne svrhe. Kada sam pisao Angeli Merkel, njemačkoj kancelarki, o nekim idejama, za dvije nedjelje sam dobio odgovor iz njenog kabineta, a iz Gradske uprave nikako", kaže Blažić.

Jovana Grahovac, student Visoke medicinske škole Prijedor, će zajedno sa svoja tri druga, Miladinom Dostinićem, studentom treće godine PMF-a, Stefanom Gajićem, studentom treće godine DIF-a, i Nebojšom Buhaćem, studentom treće godine Fakulteta političkih nauka, predati ovu inicijativu u kojoj traže dozvolu.

"Mi smo za Blažićevu inicijativu čuli slučajno i odlučili smo da ga podržimo u tome. Tražimo da nam neko iz Gradske uprave samo da dozvolu da krenemo s rekonstrukcijom mosta i pretvorimo ga u simbol grada koji će biti prostor za umjetničke instalacije i sportske manifestacije", zaključila je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije