Banja Luka

Status vaspitača u vrtiću "Naša djeca" i dalje neizvjestan, roditelji traže sastanak

Status vaspitača u vrtiću "Naša djeca" i dalje neizvjestan, roditelji traže sastanak
Foto: Arhiva | Status vaspitača u vrtiću "Naša djeca" i dalje neizvjestan, roditelji traže sastanak

BANJALUKA - Dok čekaju da inspekcija izvrši kontrolu, roditelji djece koja borave u banjalučkom vrtiću "Naša djeca" traže sastanak sa odgovornim u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka s obzirom na to da je status vaspitača u pomenutom vrtiću i dalje neizvjestan.

Kao što je poznato, roditelji nezadovoljni stalnim mijenjanjem vaspitača u vrtiću "Naša djeca" u decembru su zatražili da reaguje Ministarstvo prosvjete i kulture, Inspektorat, Grad Banjaluka, te da se zaustavi zanemarivanje djece i narušavanje njihovih prava.

"Dok se uprava Centra za predškolsko i Gradska uprava prepucavaju ko je kriv što se ne rješava problem s vaspitačima, ministrica prosvjete Natalija Trivić nam je samo citirala zakone i odgovorila da je direktor predškolske ustanove odgovoran za rad ustanove te da treba da postupi po nalogu Inspektorata Republike Srpske. Već skoro dva mjeseca nemamo odgovor da li je Inspektorat postupao i apelujemo da izvrše kontrolu i utvrde stanje", naveli su roditelji.

Dodaju da su se obratili i Ombudsmanu za djecu Republike Srpske, kao i da su jutros zatražili roditeljski sastanak s odgovornim u Centru za predškolsko obrazovanje s obzirom na to da vrtićka grupa, u kojoj su njihova djeca, u narednom periodu treba da pohađa program pripreme za polazak u školu.

"Kao i ranije, još uvijek je status vaspitača u grupi naše djece neizvjestan, a samim tim i sprovođenje programa pripreme za polazak u školu. Tražimo odgovor kako će se realizovati program i ko će biti odgovoran“, navode roditelji.

Ponovili su da je, prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Centar u obavezi da obezbijedi jednake uslove i prilike u ostvarivanju prava djece na vaspitanje i obrazovanje, kao i pripreme za dalje osnovno obrazovanje. To, kako tvrde, trenutnom organizacijom rada u Centru nije obezbijeđeno, a samo u grupi gdje su njihova djeca do sada je promijenjeno više od šest vaspitačica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije