Banja Luka

Štićenik Doma među najboljim banjalučkim srednjoškolcima

Štićenik Doma među najboljim banjalučkim srednjoškolcima
Foto: Velibor Tripić | Štićenik Doma među najboljim banjalučkim srednjoškolcima

BANJALUKA - Da odrastanje u Domu kada imate volju za učenjem i nije teško, dokaz je Vladimir Podgorac (19), štićenik Doma "Rada Vranješević", koji je proglašen za učenika generacije u Srednjoškolskom centru "Gaudeamus" Banjaluka.

Vladimir, koji devet godina boravi u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja, dobio je Svetosavsku nagradu grada Banjaluka. Novčanu nagradu od 200 KM, knjigu te svitak s mapama srpskih prosvjetitelja uručio mu je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Vladimir kaže da svaki uspjeh zahtijeva trud i upornost, ali da je na početku bilo teško.

"Bilo je teško, jer je trebalo obaveze, od školskih pa do vannastavnih, rasporediti da za sve imam vremena, ali vremenom sam se navikao na takav tempo i nije bilo problema", kazao je on.

U osnovnoj školi mu je bilo malo teže jer je trebalo da se navikne na novu sredinu i društvo.

"Sve je to bio izazov za mene, ali srećom imao sam dobre ljude pored sebe, pri tom mislim na zaposlene u Domu", ističe Vladimir.

Dodaje da su mu pomogli da prebrodi sve probleme koje je imao prilikom prilagođavanja novoj sredini.

"Tokom dosadašnjeg školovanja učestvovao sam na takmičenjima, i na sportskim i na školskim. Šest godina treniram fudbal i trenutno sam u FK BSK", priča Vladimir.

Govori engleski i italijanski jezik, a sada uči i njemački

Kaže da govori engleski i italijanski jezik, a sada uči i njemački, jer želi što više jezika da nauči za fakultet, ali i za posao.

"Želim upisati kriminalistiku jer mi dobro idu stručni predmeti, a osim toga oduvijek sam htio da budem fizioterapeut pa ću polagati razliku predmeta i pokušati da spojim to s  fakultetom", priča Vladimir.

Nenad Talić, zamjenik direktora Doma, kaže da je Vladimira, koji ima još dva brata i sestru, zbog socijalnih problema u porodici opština Prnjavor smjestila u Dom kada je imao 10 godina. Dodao je da se od dolaska 2009. godine Vladimir odmah uključio u sportske aktivnosti.

"On se odlučio za 'Gaudeamus', gdje je trenutno završna godina smjera poslovno-pravni tehničar, i ne plaća školovanje jer Dom ima saradnju sa svim srednjoškolskim ustanovama, ali i sa fakultetima", ističe Talić.

Ono što je bitno, naglašava Talić, je to da Vladimir ima želju da nastavi školovanje, a da su oni iz Doma već stupili u kontakt s fakultetom, koji će mu vjerovatno izaći u susret.

"Veliku ulogu u svemu tome ima i Centar za socijalni rad iz Prnjavora, koji treba i dalje da da podršku da bi on ostao u Domu ili uopšte u Banjaluci. Ako bi neko želio da ga stipendira u daljem školovanju bili bismo mu zahvalni", kazao je Talić i istakao da se Vladimir trudi da bude uspješan u svemu.

Ovaj uspjeh je još veći jer je odrastao u Domu, i to je specifično. Za razliku od druge djece, koja imaju svoje sobe, Vladimir je morao biti u grupi s nekoliko vršnjaka i sve probleme koje su njegovi drugari u sobi prolazili i on je zajedno s njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije