Banja Luka

Stiže voda za 10.000 stanovnika na području Banjaluke

Stiže voda za 10.000 stanovnika na području Banjaluke
Foto: N.N. | Stiže voda za 10.000 stanovnika na području Banjaluke

BANJALUKA - U Gradskoj upravi Banjaluka danas je potpisan ugovor o izgradnji vodovoda u više sela i prigradskih naselja u okviru projekta "Voda I", kojim će više od 10.000 stanovnika dobiti vodu.

Ovaj ugovor, vrijedan oko 7,8 miliona KM, potpisao je gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i preduzeća "Hidrokop", koji je izvođač radova.

Radojičić je rekao da je prva faza projekta vrijednosti oko 25 miliona KM predviđenih za ulaganja u sisteme vodosnabdijevanja, koji treba da obezbijede vodosnabdijevanje za više od 95 odsto stanovništva.

"Dio sredstava biće usmjeren i u kanalizacionu mrežu, a završetkom ovog projekta biće obezbijeđena voda za više od 2.000 domaćinstava na različitim krajevima grada i doći će do 10.000 stanovnika", kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat, kojim će biti izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže, finansiraće se kreditom EBRD-a.

"Iz sistema 'Crno vrelo' radiće se podsistem 'Zvijezda', koji u jednom pravcu vodi vodu u Slavićku i Radosavsku, a u drugom prema Gornjoj Piskavici, Klupama i Karauli. Ulazimo i u podsistem Bronzani Majdan, koji je sa velikom disperzijom stanovništva, a odnosi se na gradnju rezervoara i cjevovoda prema tom podsistemu", pojasnio je Radojičić.

Manji vodovodi predviđeni su u Lazarevu i Krminama, a na Laušu nekoliko lokacija sa kanalizacijom od glavnog kolektora u Karađorđevoj pa na obje strane Lauša.

"Projektom 'Voda I' biće završeni projekti 'Česme 3' i 'Česme 4', u okviru kojeg je završen veliki rezervoar na vrhu Krčmarica. Čitav taj prostor, kao i dio Laktaša imaće obezbijeđenu vodu. I u Vrbanji ćemo graditi vodovod za više dijelove naselja Zeleni vir", precizirao je Radojičić.

On je najavio da su već spremni projekti "Voda II" i "Voda III", koji se odnose na snabdijevanje nekoliko desetina hiljada građana vodom.

Manuela Naessl, šefica Kancelarije EBRD-a u BiH, kazala je da je ovo vrlo važan projekat za EBRD, ističući da je Banjaluka prošle godine postala dio grupe "Zeleni gradovi", čiji je jedan od segmenata unapređenje usluge vodosnabdijevanja. Izradu Akcionog plana "Zelenog grada" putem EBRD-a pomogla je i Vlada Austrije.

Rade Babić, direktor preduzeća "Hidrokop", najavio je da će izgradnja vodovoda početi već u oktobru.

"Posao je obiman i radi se gotovo na cijeloj teritoriji. Imamo oko 56 kilometara vodovodne mreže raznih profila cijevi, kanalizacione mreže, rezervoare od 1.000 i 500 kubika sa pumpnim stanicama i kompletnim sistemom", rekao je Babić i dodao da je rok za izvođenje radova 18 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije