Banja Luka

Stočno groblje niče na Manjači, parcele i za ukop kućnih ljubimaca

Stočno groblje niče na Manjači, parcele i za ukop kućnih ljubimaca
Foto: N.N. | Stočno groblje niče na Manjači, parcele i za ukop kućnih ljubimaca

BANJALUKA - Do kraja ove godine na lokaciji nekadašnje poljoprivredne farme na Manjači počinje s radom stočno groblje, u čijem će izdvojenom dijelu biti smještene i parcele za ukop kućnih ljubimaca, potvrdio je Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Problem sa sahranjivanjem kućnih ljubimaca postoji već dugi niz godina, a izgradnjom groblja na ovoj lokaciji građani će moći uz propisanu proceduru sahraniti svog kućnog ljubimca.

Trenutno, vlasnici svoje kućne ljubimce često sahranjuju u vlastita dvorišta, a udruženja za zaštitu životinja formiranje groblja za kućne ljubimce predlažu već nekoliko godina.

Groblja za kućne ljubimce trenutno postoje i u gradovima u okruženju, u Rijeci i Zagrebu, a uskoro ga treba dobiti i Beograd.

Ilić je rekao da će izgradnja stočnog groblja riješiti višegodišnji problem neadekvatnog odlaganja životinjskih ostataka na području grada.

"Banjaluka će postati prva lokalna zajednica u RS i BiH koja će na kvalitetan način riješiti pitanje zbrinjavanja životinjskog otpada i uslova za brigu o životinjama", istakao je Ilić.

Na ovoj lokaciji se ukopavanje životinjskog otpada odvijalo i do sada, ali na nepropisan način i uz nepostojanje osnovnih sanitarno-tehničkih uslova koje bi stočno groblje trebalo da ispunjava.

"Izgradnja groblja na površini od 10.000 kvadratnih metara privodi se kraju i trebalo bi da bude u funkciji do kraja ove godine", kazao je Ilić.

Dodao je da se ovaj projekat priprema skoro dvije godine i da je uređen lokalitet na kojem bi uskoro trebalo da počnu prvi ukopi životinja.

"Postavljena je ograda s izgrađenom kontrolisanom kapijom i izgrađen je put od 1.200 metara do groblja, a ugradićemo i video-nadzor. Ispoštovaćemo sve ekološke standarde pa je izrađena dezobarijera te su iskopani kanali za odvođenje otpadnih voda", objašnjava Ilić.

Groblje će imati i barijeru za ispiranje točkova vozila koja dovoze uginule životinje da ne bi prenosili bolesti, te će biti uspostavljen redovni nadzor nad grobljem da ne ulaze divlje životinje.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, istakao je da će životinje biti ukopavane uz nadzor veterinarskih inspektora i propisanu proceduru, a da je značajna uloga Higijeničarske službe.

"Higijeničarska služba će biti u potpunosti opremljena kako bi mogla da izvršava zadatke da uginulu ili bolesnu životinju pod veterinarskim nadzorom transportuju do stočnog groblja i da se tu izvrši ukop ili eutanazija", dodao je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije