Banja Luka

Stopirana izgradnja nebodera na mjestu kina "Kozare"

Stopirana izgradnja nebodera na mjestu kina "Kozare"
Foto: Dražan Pozderović | Stopirana izgradnja nebodera na mjestu kina "Kozare"

BANJALUKA - Grad neće izgraditi priključnu saobraćajnicu za planirani neboder u Ulici Sime Šolaje, čijoj se izgradnji protive stanari više stambenih zgrada u okolini nekadašnjeg kina "Kozara".

Dogovoreno je ovo na današnjem sastanku gradonačelnika Igora Radojičića i predstavnika više zajednica etažnih vlasnika u ovoj ulici.

Nakon sastanka, u Gradskoj upravi je za "Nazavisne" potvrđeno da je Radojičić, istovremeno, izdao hitan nalog za vanredni inspekcijski nadzor u Ulici Sime Šolaja, gdje je u toku rušenje nekadašnjeg kina "Kozara".

Prema nalogu gradonačelnika, od jutros je više gradskih službi zaduženo da obavi vanrednu inspekciju stanja na gradilištu povodom informacija o brojnim nedostacima, od nepropisnog zbrinjavanja azbestnog prekrivača nekadašnjeg kina do ugrožavanja zdravlja stanara okolnih zgrada.

"Istovremeno, sa stanarima smo se dogovorili da se izvrši vještačenje svih elemenata Regulacionog plana za ovo područje i mogućnosti bilo kakve gradnje na ovoj lokaciji",  rekao je Radojičić.

Rušenje zgrade nekadašnjeg kina "Kozare", koje je već godinama zapušteno, počelo je prošle srijede, a stanari koji žive u okolnim ulicama Sime Šolaje i Bana Milosavljevića te Aleji Svetog Save iskazali su negodovanje jer ne žele da se na ovom mjestu izgradi stambena zgrada koja bi, prema njihovim riječima, uticala na kvalitet njihovog života.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, za "Nezavisne" je rekao da su od jutros na terenu četiri inspekcije: Ekološka, Građevinska, Saobraćajna i Radna.

"Dobili smo nalog od gradonačelnika da izvršimo kontrolu gradilišta u Ulici Sime Šolaje. Stanari su na sastanku s gradonačelnikom iznijeli niz argumenata da se na toj lokaciji vrše radovi koji nisu u skladu sa zakonom", rekao je Kecman.

Dodao je da su Saobraćajna, Ekološka i Građevinska inspekcija već prošle sedmice, u srijedu, četvrtak i petak, obišle gradilište.

Milenko Janić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Centar 1, za "Nezavisne" je rekao da je Regulacionim planom usvojenim prije dvije godine na ovoj lokaciji predviđena izgradnja višespratnice.

"Smatram da su građani trebali reagovati na vrijeme, tokom javne rasprave o regulacionom planu prije dvije godine", naveo je Janić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije