Banja Luka

Strategija razvoja kulture: U planu i osnivanje novih gradskih institucija

Strategija razvoja kulture: U planu i osnivanje novih gradskih institucija
Foto: N.N. | Strategija razvoja kulture: U planu i osnivanje novih gradskih institucija

BANJALUKA - Dokument Strategija razvoja kulture grada Banjaluka, kao jedan od uslova grada na Vrbasu da se kandiduje za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine, usvojen je u svom finalnom obliku i isti pored kratkog pregleda aktuelne scene, donosi vizije, misiju i strateška opredjeljenja kulturnog razvitka u periodu od 2018. do 2028. godine.

Ovo je saopštio Marko Bilbija, šef tima Evropska prijestonica kulture (EPK) "Banjaluka 2024", naglašavajući da je dokument usvojen 26. juna na sjednici Skupštine grada, te da je tim EPK na njemu radio više od godinu dana.

"To je uključivalo rad sa kompletnom banjalučkom kulturnom scenom. Radili smo sa institucijama, sa organizacijama, sa pojedincima i sa publikom. Tako da je ovaj dokument rezultat cjelokupne scene grada i jedan zajednički napor kroz dosta temeljan i opširan rad", rekao je Bilbija, dodajući da je jako važno što je ovaj dokument donesen i izglasan, zato što je to prvi dokument ovog tipa koji grad Banjaluka ima, i ne samo Banjaluka, nego i Republika Srpska, pa čak i Bosna i Hercegovina.

Dokument obrađuje i vremenski prostor četiri godine nakon titularne godine EPK za koji se grad Banjaluka kandiduje i on će, izrazio je nadu šef tima EPK "Banjaluka 2024", donijeti značajnu promjenu ne samo u strukturiranju kulture, nego i u novom postavljanju platformi za komunikaciju između kulturnih aktera u gradu.

"To je nešto što nam je jako nedostajalo i što smo naravno u taj dokument uključili sve one stvari koje su vezane za savremena stremljenja u kulturi, a prije svega tu želim da pomenem kulturne industrije i podjelu na umjetnost, nasljeđe i kulturno-kreativne industrije kao tri stuba kulture koja se sada u diskursu kulturne politike i strateškog planiranja koriste", istakao je Bilbija.

Tim EPK "Banjaluka 2024" pored pomenutog dokumanta uradio je i selekciju 47 projekata koji će ući u programski dio aplikacije kojom će izaći pred Evropsku komisiju.

Monika Ponjavić, član tima EPK "Banjaluka 2024", podsjetila je da je javni konkurs za projektne ideje bio objavljen povodom Dana grada, 23. aprila ove godine, te da su zainteresovani na isti mogli da se prijave  do 10. maja.

"Nakon toga smo formirali komisiju koju su činila četiri eksperta iz oblasti EPK iz Novog Sada, Monsa, Vroclava i Maribora i jedan od osnovnih razloga zašto smo pozvali ove ljude da čitaju naše projektne ideje jeste što imaju mnogo više iskustva nego što ga mi imamo i znaju prepoznati projektne ideje koje su dobre u odnosu na koncept EPK", kazala je Ponjavićeva.

Dijana Grbić, član tima EPK "Banjaluka 2024", naglasila je da strategija do 2024. godine predviđa uvećanje sa 1,35 odsto, koliko je bio procenat za kulturu u 2017. godini, na oko 4,6 odsto za 2024. godinu s krajnjim ciljem da se do 2028. godine u budžetu grada nađe procenat od šest odsto koji će biti namijenjen za kulturu.

"Tokom izrade dokumenta akcenat je stavljen na tri segmenta, odnosno sam dokument jeste jedna transparentna i participativna kulturna politika za koju se zalažemo. Svjesni smo da imamo potencijala, do sada je dosta toga urađeno i sada treba da sistematski razmišljamo u pravcu jednog planiranog razvoja. Kultura definitivno jeste u fokusa razvoja grada, što su pokazali gradonačelik Igor Radojičić i grad dajući podršku ovom projektu", zaključila je Grbićeva.

Strategija do 2024. godine predviđa osnivanje novih gradskih institucija, od kojih je jedna muzej grada Banjaluka u Kastelu sa pripajanjem određenih objekata koji su pod zaštitom ili treba da dobiju svoju konačnu namjenu, poput Galerije "Terzić", Šeranića i kuće Vlade Miloševića.

Planirano je i redefinisanje načina rada Doma omladine. Prvi strateški dokument iz oblasti kulture izdavaja i cilj da se dođe do jake, autentične i profesionalne scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije