Banja Luka

Stručnjaci će analizirati izgled fasada u Banjaluci

Stručnjaci će analizirati izgled fasada u Banjaluci
Foto: Grad Banjaluka/A. Čavić | Stručnjaci će analizirati izgled fasada u Banjaluci

BANJALUKA - Kako bi se spriječili projekti koji su u nedvosmislenom sukobu sa okolnim prostorom, stručnjaci će u budućnosti morati da odobre izgled fasade da bi se izgradio ili nadogradio neki objekat u urbanom području grada, navode iz Gradske uprave.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je povodom toga imenovao i Komisiju za verifikaciju idejnih rješenja fasada za izgradnju objekata u obuhvatu posebne i prve zone gradskog građevinskog zemljišta.

Kako navode iz Gradske uprave, u proteklom periodu određena arhitektonska rješenja objekata čija izgradnja je u toku ili je planirana nailazila su na kritiku stručne i šire javnosti.

"Upravo zbog toga, cilj ove komisije je da u užem urbanom području Banjaluke obezbijedi respekt urbanističkog konteksta šire lokacije i doprinos idejnog projekta u afirmaciji i unapređenju prostornih odnosa, kao i poštovanje zadatih urbanističkih parametara i arhitektonsko oblikovanje koje će adekvatno odgovoriti na zahtjeve lokacije", navode iz Gradske uprave.

Naime, Skupština grada je na sjednici održanoj 13. jula usvojila Odluku o dopuni Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, kojom je definisano da je za izgradnju novih i dogradnju, nadogradnju i rekonstrukciju postojećih kolektivnih stambenih, kolektivnih stambeno-poslovnih i poslovnih objekata u posebnoj i prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta potrebno dostaviti idejno rješenje fasada, koje će prije izdavanja lokacijskih uslova biti predmet verifikacije komisije koju imenuje gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije