Banja Luka

Svi autobusi u Banjaluci bi mogli stati od septembra

Svi autobusi u Banjaluci bi mogli stati od septembra
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Svi autobusi u Banjaluci bi mogli stati od septembra

BANJALUKA - Prevoznici na području grada Banjaluka su u ogromnim gubicima i postoje šanse da se, ukoliko ne budu subvencije od Gradske uprave, gradski i prigradski prevoz od septembra ili oktobra potpuno zaustavi te da se firme možda i ugase, tvrde prevoznici.

Udruženje prevoznika u gradskom i prigradskom saobraćaju je juče uputilo dopis gradonačelniku za hitan sastanak, na kome bi se dogovorile konkretne mjere podrške u cilju opstanka i očuvanja gradskog i prigradskog saobraćaja.

"Ukoliko do sastanka ne dođe i ukoliko se ne iznađe rješenje za finansijsku podršku našim preduzećima najkasnije do 25. avgusta, i pored najbolje volje i namjere nismo sigurni da ćemo biti u mogućnosti da organizujemo javni prevoz od početka nove školske godine, odnosno septembra, te ćemo biti prisiljeni da u skladu s ugovorom uđemo u postupak raskida istog u predviđenom otkaznom roku", navodi se u dopisu prevoznika gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, koji je u posjedu "Nezavisnih".

Prevoznici koji su potpisali ovaj dopis su "Autoprevoz", "Bočac turs", "Pavlović turs", "Rale turs" i "Aldemo turs", koji imaju više od 150 linija gradskog i prigradskog saobraćaja na području grada.

"Više puta smo se obraćali i pismenim putem da nas primite na hitan sastanak u vezi s preduzimanjem mjera u sanaciji ogromnih gubitaka koje trpimo u periodu od aprila do danas, a takav trend će biti nastavljen i dalje", stoji u dopisu.

Ističe se da je na sastanku koji je održan 25. marta usaglašena pomoć za sanaciju gubitaka u prva tri mjeseca ove godine, te je dat nagovještaj da će se pomoć od aprila i dalje dok traju posljedice pandemije obezbijediti u rebalansu budžeta.

"Vođeni time, svi prevoznici koji na osnovu ugovora održavaju prevoz putnika u gradu nastavili su sa svojim redovnim održavanjem linija uprkos ogromnim gubicima koje smo pretrpjeli i trpimo i dalje, sa neizvjesnim krajem, te smo time doveli u pitanje dalje funkcionisanje i opstanak naših preduzeća, a da pri tome ne možemo ni razmišljati o bilo kakvoj modernizaciji, zanavljanju voznog parka i slično", naglasili su prevoznici.

Navode da u Zakonu o komunalnim djelatnostima u jednom članu stoji da je lokalna zajednica dužna da firmama koje se bave lokalnom djelatnošću nadomjesti dio gubitka. 

"Ukoliko dođe do obustave, u bezizlaznu situaciju dolazi kompletna privreda - kako će radnici ići na posao, kako će đaci u školu... Mi ne želimo da obustavimo prevoz, ali druge mogućnosti nemamo. Kako bi se pokrili minusi potrebne su nam subvencije za april, maj, jun, jul i avgust u iznosu od 200.000 KM mjesečno", ističu prevoznici.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve su nam juče rekli da su za prva tri mjeseca ove godine iz budžeta grada obezbijeđene i prevoznicima isplaćene subvencije od 300.000 KM.

"Stanje u javnom prevozu se svakodnevno prati i podsjećamo da je jedan od prvih sastanaka koje je gradonačelnik imao kada je stupio na dužnost bio s prevoznicima. Planirano je da održavanje sastanka sa prevoznicima bude pred početak nove školske godine, kako bi se donijela odluka da li će doći do stavljanja javnog prevoza u redovno funkcionisanje ili će ostati na snazi redukovani režim kao i do sada, kao i na temu svih ostalih aktivnosti i problema u javnom prevozu na području grada", naveli su u resornom odjeljenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije