Banja Luka

Takmičenje u banjalučkoj školi: Učenici birali destinacije pa ih "prodali" publici

Takmičenje u banjalučkoj školi: Učenici birali destinacije pa ih "prodali" publici
Foto: Nezavisne novine | Takmičenje u banjalučkoj školi: Učenici birali destinacije pa ih "prodali" publici

Učenici banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole predstavili su atraktivne turističke destinacije i na taj način učestvovali u tradicionalnom takmičenju ove škole, a kao najprimamljivija destinacija prvo mjesto osvojila je Indonezija, a za njom i Japan sa osvojenim drugim mjestom.

Grupe turističkih tehničara napravile su turističke ponude i predstavile ih ostalim učenicima i žiriju, a tokom prezentovanja turističkih i kulturnih atrakcija, pored maternjeg jezika, mogao se čuti engleski, ali i japanski jezik.

"Ovo je takmičenje turističkih tehničara Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, na kom su učenici spremili prezentacije na temu atraktivnih kulturnoistorijskih destinacija raznih zemalja", pojasnila je Vedrana Vrhovac, profesorica turističke grupe predmeta.

Kako kaže, učenici su sami birali destinacije koje smatraju atraktivnim po kulturnoistorijskim znamenitostima.

"Svake godine odaberemo drugu temu, a ove godine tematika se odnosila na kulturnoistorijske znamenitosti", istakla je ona.

Učenici su, kako kaže, predstavili zemlje koje su njima zanimljive, atraktivne i koje bi i oni sami željeli da posjete.

"Neke od predstavljenih destinacija su Egipat, Japan, Austrija, Francuska, Bali i mnoge druge", navela je ona.

Na ovaj način đaci uče da kreiraju turističku ponudu i osposobljavaju se za budući posao.

Dodaje da prvoplasiranu ekipu očekuje nagrada u vidu proljetnog putovanja u Opatiju, zatim slijede nagrade poput pozorišne predstave, knjiga i slično.

Anđela Balta, učenica prvog razreda ove škole, pozitivno je iznenađena uspjehom i osvojenim drugim mjestom na ovom takmičenju.

"Ovdje smo moja ekipa i ja prvi put i ovo je naše prvo takmičenje, očekivali smo da budemo među dobrima, ali nismo očekivali da budemo najbolji, jer je ovo naše prvo prezentovanje, a ovdje ima učenika viših razreda koji su iskusniji", navela je ona.

Kako kaže, dogovorili su se da prezentuju Japan, a u njihovom pripremanju pomogla im je profesorica.

"Veći dio pripreme sami smo obavili i trudili smo se da kupimo i napravimo neke stvari kako bismo predstavili Japan, a prije svega njegovu kulturu, ali i kuhinju, te smo pripremili suši."

Članovi žirija su bili predstavnici Turističke organizacije Banjaluke, koji su nakon izlaganja učenika predstavili festival "Kozara etno".

Pored turističkih tehničara, istakli su se i ugostiteljski tehničari, koji su svim prisutnima spremili raznovrsne koktele i zakusku.*

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije