Banja Luka

Takmičenje u kuglanju: Djeca s Daunom zaslužuju mjesto pod suncem

Takmičenje u kuglanju: Djeca s Daunom zaslužuju mjesto pod suncem
Foto: Anja Vidić | Takmičenje u kuglanju: Djeca s Daunom zaslužuju mjesto pod suncem

BANJALUKA - Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom organizovano je takmičenje u kuglanju u organizaciji Servis centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice".

Ovom događaju, ali i takmičenju prisustvovali su Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, i Bojan Pećanac, odbornik SNSD-a.

Željka Ninković Perišić iz Dnevnog centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice" istakla je da je ovo 12. put da organizuju različite manifestacije povodom Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, a danas je to takmičenje u kuglanju.

"Poruka ove manifestacije jeste da i naša djeca treba aktivno da učestvuju u svim sportovima, a u skladu sa njihovim mogućnostima", kazala je ona.

Dodala je da je ovdje i predsjednica Udruženja "Ljubav za ljubav" iz Crne Gore.

"Zahvaljujem odborniku Pećancu, gradonačelniku Stanivukoviću i institucijama koji nam daju podršku u svemu što radimo”, istakla je ona.

Sara Bero, predsjednica Udruženja "Ljubav za ljubav" iz Crne Gore i majka dvije djevojčice sa Daunovim sindromom, istakla je da sarađuje sa 55 organizacija širom regiona.

"Nastavićemo i dalje da podižemo svijest kod ljudi kako bi naša djeca bila što prihvaćenija", kazala je ona.

Prema riječima Bojana Pećanca, odbornika SNSD-a, ovo je primjer kako se inkluzija sprovodi na djelu.

"U skoroj budućnosti organizovaćemo radni sastanak jer su se u proteklom periodu, a na moju inicijativu, povećale kazne za osobe koje parkiraju na mjesto naznačeno za osobe s invaliditetom. U kratkom roku smo prikupili više od 100.000 KM iz ovih kazni, te je u planu održati sastanak sa udruženjima djece sa poteškoćama u razvoju i licima sa invaliditetom, kako bismo iskoristili ova sredstva na najbolji mogući način", rekao je Pećanac.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da smo svi jedna velika porodica.

"Svakodnevno radimo na raznim mjerama i politikama, a ponosan sam na Dom omladine gdje postoji jedan inkluzivni kafić, gdje osobe sa Daunovim sindromom rade, te se osjećaju korisno. Njihov rad doprinosi porodici i ja sam ponosan na to", rekao je on te dodao da ova djeca jesu lavovi i borci i da napreduju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije