Banja Luka

Talić: Ekološke radionice uklapaju se u razvoj grada

Talić: Ekološke radionice uklapaju se u razvoj grada
Foto: N.N. | Talić: Ekološke radionice uklapaju se u razvoj grada

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić, rekao je da se ekološke radionice poput „Zaštita Vrbasa“ uklapaju u pravcu razvoja grada koji treba da postane „zeleni grad“.

“Grad Banjaluka ima određene programe u pogledu Vrbasa kada je u pitanju njegova buduća zaštita sa ekološkog aspekta. Sam koncept uklapa se u strategiju razvoja grada jer u jednom od naših strateških opredjeljenja jeste i „Green City“ odnosno koncept zelenog grada gdje je dosta pažnje posvećeno uvodjenje odredjenih normativa kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovakve radionice treba podržati jer svi današnji učesnici su i više nego dobrodošli da se razija taj koncept u stretegiji grada“, rekao je Talić koji je prisustvovao radionici organizovanoj povodom dana Nezavisnog univerziteta Banjaluka, fakulteta za ekologiju.

Ekološka radionica učenika srednjih škola organizovana je sa ciljem očuvanja vode i vodnih resursa te podizanja svijesti kod učenika o zaštiti voda kao i uključivanje u to što više mladih ljudi. 

„Očuvanje vodotoka je definitivno prioritet u svijetu i veliki izazov. Evropska komisija pokušava kroz razne direktive i nove politike da uvodi programe kojima bi se pomoglo rijekama sa ciljem povratka balansa u vodotocima. Ključno je da precizno prepoznamo problematiku i da radimo na njenom otklanjanju“,  rekla je Slobodanka Pavlović, dekan Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da su se u okviru radionice "zaštite Vrbasa " mogla čuti različita mišljenja i stavovi učesnika koji su dali  svoj lični doprinos o bitnosti očuvanja rijeke Vrbas.

„Ovo je nastavak projekta zaštite Vrbasa. Na kreativan način mi prezentujemo naše radove i ideje o zaštiti biodiverziteta Vrbasa od kojih bi se neki, nadam se mogli i primjeniti“, rekla je Teodora Gavrić, učenica gimnazije.

Osim srednjoškolaca, na radionici su učestvovali i studenti, profesori, predstavnici sportskih klubova koje svoje aktivnosti provode na vodi i pored vode kao i organizacije koje se direktno vezuju za zaštitu životne sredine i zaštitu voda. Radionica je održana u „Vrbas kampu“ u Rekavicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije