Banja Luka

Temama o zdravlju podstiču preventivu i odgovornost

Temama o zdravlju podstiču preventivu i odgovornost
Foto: N.N. | Temama o zdravlju podstiču preventivu i odgovornost

Mladi edukatori iz Instituta za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile" pokrenuli su online radionice u kojima obrađuju teme koje se tiču uglavnom zdravlja i kako djelovati preventivno te biti odgovoran u situaciji izazvanoj virusom korona.

Članovi "Budi muško kluba", koji okuplja mlade iz svih srednjih škola na području grada, edukovani su da svojim vršnjacima govore o temama koje uključuju zdravlje.

"Fokusirali smo se na mentalno zdravlje i izabrali najaktuelnije teme, tako da su mladi imali priliku čuti nešto više o anksioznosti, izražavanju vlastitih osjećanja, savjetima za brigu o sebi i drugim", rekli su za "Nezavisne" u Institutu "Perpetuum mobile".

Prema njihovim riječima, sve radionice rađene su po "Programu Y", koji je 2017. godine dobio evropsku GENE nagradu i izabran je za jedan od deset najboljih priručnika za neformalno obrazovanje, a u čijoj izradi je učestvovao i tim ovog instituta.

"Na ideju smo došli jer su mladi zbog trenutne epidemiološke situacije u kućama i jedini način na koji do njih trenutno možemo doći jeste online. Odlučili smo da pokrenemo interaktivna predavanja i tako odgovorimo na neka pitanja koja mogu biti korisna i mladima i njihovim roditeljima", kazali su u Institutu "Perpetuum mobile".

Dodali su da su u drugoj polovini marta organizovali šest online radionica, koje su vodili vršnjački edukatori i kojima je bezbjednost na prvom mjestu, pa je preporuka bila da ih snimaju kod kuće.

"Interesovanje je bilo veliko, a o tome najbolje govore brojke. Za samo šest dana imali smo preko 16.500 pregleda na društvenim mrežama. Osim online, radionice radimo i na tradicionalni način u učionicama u svim banjalučkim srednjim školama", naglasili su iz ovog instituta.

Kako su istakli, kreirali su i nove sadržaje za mlade, tako da se od 30. marta, svakog ponedjeljka od 20 časova, na njihovom YouTube kanalu emituju potkastovi sa zanimljivim temama, koje se uglavnom tiču mentalnog zdravlja.

"Počinjemo i sa video-preporukama i savjetima mladih - šta raditi u izolaciji. Mnogo je planova u narednom periodu, a sve informacije možete pronaći na našoj veb-stranici www.pm.rs.ba i društvenim mrežama", naglasili su iz Instituta "Perpetuum mobile".

"Program Y" izrađen je u okviru projekta "Young Men Initiative" uz podršku donatora Vlade Švajcarske, "Oak" fondacija, Austrijske razvojne agencije i CARE International Balkansa. Teme u priručniku prilagođene su potrebama srednjoškolaca sa fokusom na prevenciju rodno zasnovanog nasilja i zdravih životnih stilova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije