Banja Luka

Traže rješenje problema viška radnika u banjalučkoj "Toplani", optužuju v.d. direktora za mobing

Traže rješenje problema viška radnika u banjalučkoj "Toplani", optužuju v.d. direktora za mobing
Foto: Jelena Đurđević | Traže rješenje problema viška radnika u banjalučkoj "Toplani", optužuju v.d. direktora za mobing

BANJALUKA - Predstavnici Sindikalne organizacije "Toplane" traže i dalje sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem u vezi sa rješavanjem problema viška radnika u tom preduzeću.

Predstavnici Sindikata "Toplane" najavili su u petak preduzimanje radikalnijih mjera u slučaju da počne uručivanje otkaza radnicima.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, rekla je da Mićo Milovanović, v.d. direktora "Toplane", vrši mobing nad radnicima koji su štrajkovali.

"Nelogično je da se radnicima 'Toplane' u jeku sezone grijanja izdaju rješenja za godišnji odmor za ovu godinu. Cilj takvog postupka direktora i Uprave je da Sindikat izgubi na snazi", kaže Vrabičićeva.

Radojičić je istakao da će radnici biti zbrinuti u skladu sa zakonom i imati pravo na otpremninu.

"'Gradska toplana' je propala firma koja ima 90 miliona KM duga. Jedna od posljedica toga je i višak radnika, veći broj radnika ostaće i dalje na poslu, dio kroz 'Eko-toplanu', a dio kroz minimalne poslove u staroj 'Toplani', ali je broj radnika prevelik i oko 30 radnika će u skladu sa zakonom ostati bez posla", rekao je Radojičić.

Naglasio je da razumije osjećanja svakoga ko će biti na spisku viška radnika, ali da ako firma propadne primjenjuju se mjere kakve se moraju primijeniti. Radojičić je dodao da postoji mnogo priča o mogućnosti "Eko-toplane" da u potpunosti grije grad i da dobar dio tih priča dolazi iz interesnih krugova koji su oštećeni tim poslom.

"Radi se o naftnom lobiju i dobavljačima koji intervenišu prema medijima i radnicima. Ima čudnih dešavanja u sistemu grijanja: zavrnut ventil, koji se ručno zavrće, i da se desi prekid na nekoj lokaciji gdje to nije moguće bez nečije intervencije. Prema tome, ovo je težak posao sudaranja sa vrlo snažnim lobijem", zaključio je on.

Članovi Sindikalne organizacije "Toplane" održali su 13. februara štrajk upozorenja da bi skrenuli pažnju na sudbinu oko 50 radnika nakon početka rada "Eko-toplane", koja je 1. februara preuzela grijanje grada.

Iz Gradske uprave povodom tog štrajka saopšteno je da će oko 30 radnika u administraciji biti tehnološki višak u preduzeću "Toplana", te da će prema njima biti ispunjene sve zakonske obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije