Banja Luka

Tuneli od šiblja i krateri, lauška ulica nemoguća misija

Tuneli od šiblja i krateri, lauška ulica nemoguća misija
Foto: N.N. | Tuneli od šiblja i krateri, lauška ulica nemoguća misija

BANJALUKA - Pješačenje ili vožnja banjalučkom Ulicom srpskih rudara za mještane su postali pravi izazov jer pored toga što je cesta uništena, vegetacija pored puta dodatno je pogoršala uslove pješacima i vozačima.

Iako je ova uska i uzbrdna ulica odavno bila zrela za potpunu sanaciju, nedostatak kanalizacije, obilne padavine, ali i svakodnevni prolazak pretovarenih kamiona učinili su da se pored puta stvore pravi krateri, od kojih se vozači preznojavaju kada se mimoilaze.

"Pješaci bukvalno zakorače preko kanala pored puta kada naiđe auto. Grmovi i šiblje su toliko izrasli na put da su se stvorili pravi tuneli. Kad naiđe auto, vozač mora paziti da se ne izgrebe, a ti onda ne znaš kuda bi se sklonio. Ne znam kako djeca uopšte idu u školu po ovako katastrofalnom putu", kaže ogorčena mještanka.

Kako navodi, u ovoj ulici tehnički postoji mogućnost da se auta nesmetano mogu mimoilaziti. Međutim, to sad nije slučaj, jer se zbog propale ceste i rupa pored puta, ali neodgovornosti vlasnika koji ne održavaju parcele vozači moraju jedni drugima vraćati u rikverc kako bi se mimoišli.

"Ponekad se jedan vozač vrati i nekoliko puta jer je zbog tog šiblja nepregledno pa taman kada krene, naiđe mu neko drugi i opet se mora vraćati. To je, naravno, opasno i za pješake, posebno dječicu, koje vozači ne vide jer je nepregledno", ogorčeni su mještani.

Obraćali su se, kako kažu, Gradskoj upravi da im barem mašinski "prokrče" put.

"Inspekcija je upozoravala pojedine mještane za neodržavanje parcela pored puta, ali to ide sporo jer neki od njih žive u inostranstvu, negdje još nisu riješeni imovinski dokumenti, a neki su prosto neodgovorni", kažu mještani.

Problem su, kako navode, i nepropisno parkirana vozila koja im ugrožavaju bezbjednost, ali i kamioni koji uništavaju ionako propalu ulicu.

"Česte su manje saobraćajne nezgode, auta se kvrcnu ili izgrebu od živicu. Ljudi su i kartere probijali nasred ulice, a postoje i zapisnici o tome. Srećom, to je bila samo materijalna šteta i nadamo se da se neće nešto ozbiljnije desiti", navode mještani, apelujući na hitnu reakciju nadležnih službi.

Ranko Miljković, član Savjeta MZ Lauš, ranije je za "Nezavisne" takođe upozoravao da se mještani Ulice srpskih rudara susreću sa dosta problema, kao što su oborinske vode, rupe u asfaltu, živica i mnogi drugi.

Prema njegovim riječima, stanovnici ove ulice u stalnom su strahu zbog djece koja svakodnevno idu u školu.

"U ulici nema trotoara, a zbog živica koje se ne održavaju moraju da idu sredinom ulice. Takođe, jedan od većih problema u Laušu je i taj što je u Ulici srpskih rudara dozvoljena nosivost 3,5 tona, a svakodnevno prođe po 10 kamiona koji su teški 4,5 tona i koji dovode živote naše djece u pitanje, i uz sve to uništavaju asfalt", naveo je on.

Spajanje ulica

Ulica srpskih rudara godinama čeka na spajanje sa  Kosovskom ulicom, za šta je još prije nekoliko godina bila izrađena  projektna dokumentacija.

Za spajanje je potrebno 300-400 metara i to bi riješilo izgradnju kanalizacije, koja takođe godinama muči mještane Ulice srpskih rudara jer nemaju kanalizaciju.

"Već godinama slušamo priče kako naša ulica treba da se spoji sa susjednom ulicom, koja je dosta šira i sa kojom bismo se uvezali na kanalizacionu mrežu. Međutim, kada god pošaljemo upita šta je s tim, stalno dobijamo odgovore kako je u toku rješavanje imovinske dokumentacije", kažu mještani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije