Banja Luka

Turiste sve češće privlače aktivnosti na Vrbasu u Banjaluci

Turiste sve češće privlače aktivnosti na Vrbasu u Banjaluci
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Turiste sve češće privlače aktivnosti na Vrbasu u Banjaluci

BANJALUKA - Brojne aktivnosti i novi sadržaji na rijeci Vrbas u Banjaluci, od raftinga za ljubitelje ekstremnih sportova, pa do izgradnje novog dajak pristaništa, prepoznati su kao veliki potencijal razvoja turizma u gradu, a koji svake sezone privuče brojne turiste.

Kako kaže Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik TOBL, za "Nezavisne", Banjaluka iskorištava sve prednosti ove rijeke, s tim da se one mogu još više iskoristiti.

"Najznačajniji sadržaji koje grad trenutno nudi su rafting na Vrbasu, za kupače to su uređene plaže, a za turiste je naročito zanimljivo novoizgrađeno dajak pristanište", kaže Šukalo.

Kako dodaje, za ljubitelje ekstremnih sportova ljeti izvor avanture su brojne aktivnosti na divljim vodama, kao što je vožnja raftinga, kajaka, dajak čamca, a u ponudi ima i slobodno penjanje.

"Vrbas se već ostvario kao atraktivna destinacija za sportove na divljim vodama, s obzirom na to da je bio domaćin brojnih evropskih i svjetskih događaja", kaže Šukalo.

Prema njegovim riječima, veliki odskok u turizmu se osjetio izgradnjom dajak pristaništa, a želja im je da prateći taj primjer izgrade javno pristanište kod tvrđave Kastel.

"Pristanište na ovoj lokaciji bi povezalo brojne druge aktivnosti. Omogućilo bi turistima iskustvo razledanja grada dajak čamcem, što bismo onda uvezali s pješačenjem do spomenika na Banj brdu, te s posjetom plaži Vrućica, koja je blisko vezana za Vrbas i njene obale", kaže Šukalo.

Prema njegovim riječima, da bi Vrbas ostao čist, naročito u urbanom dijelu, akcenat treba staviti na izgradnji kolektora za prečišćavanje otpadnih voda.

"Zaštita rijeke Vrbas presudna je kada je u pitanju dalje unapređenje razvoja turizma", kaže Šukalo.

Ovde naročito ističe zaštitu kanjona Tijesno radi unapređenja njegovog turističkog potencijala.

"Svi smo odgovorni za zaštitu naših rijeka, svaki građanin pojedinačno treba da razvije svijet, prvenstveno zbog zdravlja, pa onda i turizma", ističe Šukalo.

Kako je kazala Maja Manojlović, rukovodilac Studijskog programa Ekologija i zaštita životne sredine na PMF-u Univerziteta u Banjaluci, sve dosad sprovedene aktivnosti su pozitivno uticale kako na turizam, tako i na zaštitu životne sredine.

"Sportsko-rekreativni sadržaj, kao što je rafting, značajno je unaprijedio turizam, a ne smije se zanemariti ogroman značaj akcija čišćenja rijeka", kazala je Manojlovićeva za "Nezavisne".

Kako ističe, problemi nastaju zbog nedovoljne međuentitetske saradnje sa aspekta zaštite životne sredine.

"Neophodna nam je bolja saradnja radi očuvanja naših rijeka. Problemi se trenutno rješavaju na nivoima Bosne i Hercegovine jer smo entitetski zavisni, ali rijeka ne poznaje ove granice", ističe Manojlovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije