Banja Luka

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani (VIDEO)

U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani (VIDEO)
Foto: Adnan Selimović | U Banjaluci "niče" šest novih kružnih tokova, u jednom i tulipani (VIDEO)

BANJALUKA – Banjaluka će u narednih šest mjeseci dobiti novih šest kružnih tokova, a danas je započela izgradnja jednog od njih i to na raskrsnici Zapadnog tranzita i Ulice Trive Amelice unutar koga će biti skulptura banjalučkih tulipana.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, istakao je da grad na Vrbasu ulazi u veliki investicioni ciklus vrijedan osam miliona maraka koje su namijenjene za najvažnije raskrsnice i magistralne puteve u ovom gradu.

"Zaista ovo je jedan veliki značajni investicioni ciklus koji se tiče nekoliko najvažnijih raskrsnica. Važno je reći da je samo ovaj dio projekta 2,5 miliona maraka. Ne samo ova raskrsnica,  nego prvenstveno naš plan je bio da tretiramo raskrsnicu Petrićevac, Paprikovac, Rosulje i Nova Varoš", rekao je Stanivuković dodajući da je izvođač radova na izgradnji ovog kružnog toka preduzeće "Gradip".

On je pozvao građane na strpljenje dodajući da će se potruditi radove završiti i prije planiranog roka koji je šest mjeseci.

"Važno je reći da će ovaj kružni tok dobiti jedan simbol, u centru ovog kružnog toka nalaziće se skulptura tulipani, banjalučki tulipani. Biljka koja je autohtona nastala u našem najljepšem i najvećem gradu, a ujedno ovo je ulaz u Banjaluku, pa ima smisla da tulipani budu na ulazu u Banjaluku", naveo je Stanivuković dodajući da će se u narednih šest mjeseci graditi šest kružnih raskrsnica.

Podsjećamo, ranije je najavljeno da će se kružne raskrsnice graditi kod Kampusa, zatim kod Audi centra u Boriku, te kod Metala na Malti. Pored toga u planu je da se grade kružne raskrsnice na ukrštanju ulica Ranka Šipke i Krajiških brigata (Zapadni tranzit), zatim kod Ekonomskog fakulteta.  

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske, istakao je da je Vlada Srpske usvajajući program rada "Puteva Srpske" predvidjela podršku lokalnim zajednicama u njihovim nastojanjima da smanje problem saobraćane gužve.

"Mislim da čvorišta koja su uočena kao zagušenost saobraćaja i saobraćajnice koje ne dozvoljavaju toliki protok treba rješavati baš na ovaj način kako to Banjaluka radi. Ja se zahvaljujem ljudima koji su projektovali funkcionalne kružne tokove u Banjaluci, koji na tome posvećeno rade. Grad Banjaluka pokazao se kao neko ko razmišlja i o budućnosti razvoja samog grada", rekao je Čubrilović.

Dodao je da će već sutra otpočeti radovi na izgradnji novog kružnog toka na Istočnom tranzitu i da će izgradnja ove dvije kružne raskrsnice doprinijeti ubrzanom protoku vozila.

Milan Dakić, vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske, istakao je da je ovo jedna od nekoliko kružnih raskrsnica koje će se graditi u narednom periodu u Banjaluci.

"Javno preduzeće Putevi Republike Srpske zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske i gradom Banjaluka je ušao u par zajedničkih projekata u izgradnji niza neophodnih kružnih tokova koji su stvarno potrebni Banjaluci,  jer svi smo svjedoci da je svakim danom sve više saobraćaj jako opterećen novim brojem vozila koji zahtijevaju i izmjenu određenih saobraćajnica. Ova saobraćajnica ovdje će koštati 2.452.000 KM i planirana je da se završi u narednih šest mjeseci", rekao je Dakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije