Banja Luka

U Banjaluci obilježen Dan ustanka protiv fašizma

U Banjaluci obilježen Dan ustanka protiv fašizma
Foto: Anadolija | U Banjaluci obilježen Dan ustanka protiv fašizma

BANJALUKA - Polaganjem vijenaca na Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci danas je obiljeđena 79. godišnjica od podizanja ustanka protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Uz poštivanje epidemioloških mjera cvijeće su položile delegacije SUBNOR-a, Vlade RS, Grada Banjaluka, te predstavnici više udruženja.

Vladimir Đuran, predsjednik SUBNOR-a Grada Banjaluka, rekao je da je važno voditi računa o poklenjima i o prošlosti, koju je potrebno čuvati i ne dozvoliti da se mjenjanju istorijske činjenice.

"Mladim  generacijama poručujem da vode računa i da se ovo ne zaboravlja, da se ovaj datum obilježava svake godine", kazao je Đuran.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da se ove godine obilježava 75 godina od pobjede nad fašizmom, ali da epidemiolške prilike nisu dozvolile da se to obilježi na bolji način.

"Vrijednosti kao što su borba za slobodu i borba protiv fašizma su neprolazne vrijednosti. Iako su se na ovim prostorima mjenjale i države i sistemi to su neke stvari koje se ne mogu ni zaboraviti ni revidirati. Sa tim vrijednostima ljudi treba da budu ponosni jer su naši preci u tome učestvovali i bili dio svjetske borbe protiv fašizma", kazao je Radojičić.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, rekao je da se danas na mnogim mjestima širom RS obilježava 27. juli - Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma.

"Trebamo biti ponosni na tu herojsku borbu na sve one koji su u toj borbi dali svoje živote. Trebamo biti ponosni na rezultat te njihove borbe, a to je sloboda", kazao je Đokić i dodao da moramo biti svjesni koliko je ta borba bila važna.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije