Banja Luka

U Banjaluci obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

U Banjaluci obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa
U Banjaluci obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

BANJALUKA- Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, koji je zvanično 14. novembra, obilježen je danas na dvije lokacije u Banjaluci, u banjalučkoj Gimnaziji i u Parku Petar Kočić.

"Imali smo predavanje u Gimnaziji, gdje je učenica ove škole izložila temu "Modernom tehnologijom protiv dijabetisa", a nakon toga su bile organizovane moderne radionice",  rekla je ovo za portal "Nezavisnih" Dr Gordana Bukara Radujković, pedijatar- endokrinolog, šef odjela endokrinologije Klinike za dječije bolesti iz Banjaluke.

Ona je dodala da je kasnije u holu Gimnazije svim zaniteresovanim učenicima i nastavnicima izmjeren nivo šećera u krvi.

Nakon toga, od 10.30 do 11.30 u Parku Petar Kočić održano je druženje sa djecom oboljelom od dijabetesa.

"Bilo ih je više od 50, i šarenim balonima, istim majicama i sportskim aktivnostima dali su svoj doprinos obilježavanju ovog dana", istakla je Radujković.

Savez udruženja dijabetičara u FBiH sa udruženjima dijabetičara iz RS organizuje obilježavanje “Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa“ 14. novembar u Bosni i Hercegovini.

Na taj način većina udruženja dijabetičara će se uključiti  u globalnu kampanju borbe protiv dijabetesa u svijetu i pokazati da naša zemlja ide u korak sa svjetskim trendovima. Dio sredstava za lokalna udruženja će obezbijediti Federalni savez udruženja dijabetičara i Savez dijabetoloških udruženja u Bosni i Hercegovini. Na trgovima u većini gradova formiraće se štandovi gdje će organizovati mjerenje šećera, krvni pritisak i podijeliti promotivni materijal. Organizatori ovog događaja će u u skladu sa svojim mogućnostima učesnicima podijeliti tzv. „zdravi doručak“ (sendviči, voće i sl.), jer ove godine slogan globalne kampanje je „Zdrava ishrana počinje sa doručkom“.

Centralni događaj „Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa“ ove godine je održavanje Prvog kongresa osoba sa dijabetesom u BiH sa međunarodnim učešćem od 14. do 16. novembra u Zenici. Organizatori kongresa su: Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Udruženja dijabetičara iz Republike Srpske i Savez dijabetoloških udruženja/udruga u Bosni i Hercegovini, piše bh. novinska agencija Patria.

Na kongresu se očekuje oko 250 učesnika, a od toga 180 delegata iz cijele Bosne i Hercegovine. Program kongresa je prilagođen učesnicima, a sadrži 6 sesija predavanja i 2 interaktivne radionice posvećene ishrani i terapiji inzulinskim pumpama. Svečano otvaranje kongresa je 14.11. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica od 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije