Banja Luka

U Banjaluci održani "Dani inkluzivnog sporta"

U Banjaluci održani "Dani inkluzivnog sporta"
Foto: N.N. | U Banjaluci održani "Dani inkluzivnog sporta"

BANJALUKA - Sportska manifestacija "Dani inkluzivnog sporta", na kojoj je učestvovalo oko 150 djece sa posebnim potrebama, održana je danas na Panevropskom univerzitetu "Apeiron" u Banjaluci.

Mališani sa posebnim potrebama predškolskog i školskog uzrasta pokazali su sve što znaju na ovoj manifestaciji takmičeći se u tri sporta: malom fudbalu, stonom tenisu i košarci.

"Dane inkluzivnog sporta" treću godinu zaredom organizovali su Specijalna olimpijada BiH, koja je prošle godine za sprovođenje inkluzivnih sportskih aktivnosti dobila veliko priznanje od UNICEF-a "Šampioni inkluzije",  i Panevropski univerzitet "Apeiron".

Na njima su učestvovali učenici Centra "Zaštiti me", Centra "Sunce" iz Prijedora, Zavoda za odgoj i obrazovanje djece sa psihičkim i fizičkim smetnjama Tuzla, Klub specijalnih sportova Tuzla, Udruženje "Neven" Prijedor, Stonoteniski klub invalida Vrbas, predškolske i školske ustanove iz Banjaluke, kao i učenici SŠC "Gemit-Apeiron".

Velibor Srdić, dekan Fakulteta sportskih nauka na "Apeironu", rekao je da su ove igre organizovane najviše iz humanih razloga i da su nakon tri godine ovoj manifestaciji dali i naučni karakter jer su vršena antropometrijska mjerenja.

"Organizovana su sportska takmičenja, druženja, a i edukacija studenata putem raznih predavanja i putem volonterske podrške jer svi su se obrazovali za neke druge situacije", kazao je Srdić.

Prema njegovim riječima, najveći cilj je steći praktično iskustvo u radu sa djecom sa posebnim potrebama te na taj način razbiti predrasude i shvatiti da nema nikakve razlike u radu sa ovom djecom.

"Nasmijana lica ove djece govore koliko im je zanimljivo, a podršku su im dali i njihovi roditelji koji su navijali za njih", istakao je Srdić.

Dodao je da su od amaterskog poduhvata došli do manifestacije koja okuplja 150 djece i uvjeren je da će narednih godina nastaviti sa organizacijom i imati još više takmičara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije