Banja Luka

U Banjaluci otkrivena bista "maršalu pobjede"

U Banjaluci otkrivena bista "maršalu pobjede"
Foto: Dražan Pozderović | U Banjaluci otkrivena bista "maršalu pobjede"

BANJALUKA – Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja, koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi danas je u Banjaluci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen bistu na Trgu palih boraca otkrili su Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke i Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH.

"Imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda, ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe", naglasio je Stanivuković.

Istakao je da je otkrivanje biste maršalu Žukovu izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom.

Ambasador Kalabuhov je rekao da mu je drago što je baš u petak, kada se obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije u Banjaluci, te da je ipak najveći razlog otkrivanje ove biste.

"Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju za Banjaluku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo "maršala pobjede"

Georgija Konstantinoviča Žukova. Pamćenje njegove uloge i herojizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod", naveo je Kalabuhov.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu, zajedno su podnijeli Gradska uprava Banjaluka i Gradski odbor SUBNOR-a Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije