Banja Luka

U Banjaluci otvoren dnevni centar za beskućnike

U Banjaluci otvoren dnevni centar za beskućnike
Foto: Velibor Tripić | U Banjaluci otvoren dnevni centar za beskućnike

U sklopu Udruženja građana "Mozaik prijateljstva" u Banjaluci otvoren je dnevni centar za beskućnike.

Miroslav Subašić, predsjednik ovog udruženja, rekao je da su  devastirane prostorije, koje su dobili od grada Banjaluka, sredili i opremili zahvaljujući pomoći dobrih ljudi.

"Ja volim reći da je narod dao beskućnicima njihov kutak i pokazalo se još jednom da ima velike dobrote među ljudima. Svako je ponešto donirao - od laminata i stiropora do stolica i knjiga, a zajedno smo to sve uklopili u prelijep prostor", kazao je Subašić.

Beskućnici  u dnevnom centru imaju mogućnost da provedu vrijeme, popiju čaj ili kafu, dobiju obrok, da gledaju TV, pročitaju knjige ili novine, igraju šah ili neku drugu društvenu igru, te da se povežu na internet i pokušaju naći neki posao.

Na ideju da se otvori ovaj centar u sklopu Udruženja i pomogne beskućnicima Subašić kaže da je došao jer je osjetio na vlastitom primjeru kako je teško biti bez ičega i na ulici.

"U narednom periodu imamo u planu da, ako uspijemo dobiti sve dozvole i papire, uredimo i sobe s krevetima kako bi beskućnici nekad mogli i prespavati ovdje, posebno zimi, kada je vani jako hladno i pitanje je kako se tada snalaze na ulici", kaže Subašić.

Jedan beskućnik kojeg smo zatekli u "Mozaiku prijateljstva" kazao nam je da je skoro svaki dan u ovom udruženju, gdje dolazi zbog toplog obroka i druženja.

"Ovo je veoma značajno za nas jer smo dobili mjesto gdje možemo da se družimo, popijemo kafu i pročitamo nešto, a najbitnije od svega je da smo prihvaćeni", kazao je ovaj beskućnik.

Jedina prihvatna stanica za beskućnike i korisnike koji su u stanju socijalne potrebe u gradu je u sklopu JU Gerontološki centar, čiji je kapacitet osam mjesta.

"Zimi je veći broj smještenih zbog niskih temperatura, te je tada popunjenost prihvatne stanice daleko veća i smatramo da je potrebno da postoji još neko prihvatilište", rekli su u Gerontološkom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije