Banja Luka

U Banjaluci otvorena škola glume za osobe sa Daunovim sindromom

U Banjaluci otvorena škola glume za osobe sa Daunovim sindromom
Foto: N.N. | U Banjaluci otvorena škola glume za osobe sa Daunovim sindromom

Škola glume za osobe sa Daunovim sindromom, čiji je ambasador i pokrovitelj dr Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske, otvorena je danas u prostorijama Narodnog pozorišta RS.

Ovom prilikom su predstavljene pjesme književnog kluba Djece Sunca, a održane su i likovne radionice sa Aleks Kovač iz Beča.

Đajić je istakao da ga rad ove djece ohrabruje.

"Pobrinuću se za izradu Prve zbirke pjesama Djece Sunca "Znam, hoću, mogu", a sve što radim za ovu djecu, radim punog srca i sa velikom ljubavlju. Ponosan sam na njih, njihov rad i trud. Njihovi poetski i likovni radovi, škola glume, i ozbiljan pristup tome me ohrabruju i govore mi da smo na pravom putu", rekao je Dajić.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, ističe kako je dio škole pokrenut još 2018. godine ali sada su uz pomoć Đajića došli u najsvetiju kuću za glumce, pozorište te prave kabare.

"Mi smo 2018. godine započeli dramsku radionicu sa Aleksandrom Spasojević, glumicom iz Dječijeg pozorišta, i napravili smo prvu našu predstavu Mali princ, koja je obišla region i dobila priznanja, te se nalazi u sastavu filma "Neki novi Brodvej". Ambasador nam je omogućio da imamo dramske radionice sa režiserima Lordanom Zafranovićem, Srdanom Golubovićem, zatim glumcima Draganom Bjelogrlićem, Jasnom Diklić, Tarikom Filipovićem i Nikolom Pejakovićem, sa kojima smo radili niz radionica i iz toga se izrodila jedna priča da se napravi profesionalna škola", izjavio je on za "Nezavisne novine".

Jelić je istakao da je cilj ove škole da uključuje sve više osoba sa Daunovim sindromom.

"Radićemo prvu predstavu kabare, da se može što više ljudi uključiti. Što je značajno ne samo za ljude koji su ovdje nego i za sve ostale, a naročito za roditelje", istakao je Jelić.

Dodaje da trenutno imaju 12 polaznika i da se taj broj širi.

Kako Jelić ističe, program socijalne rehabilitacije nije prekinut ni za vrijeme pandemije.

"Mi smo imali prvu online predstavu u svijetu 2020. godine kada je krenula pandemija, i ja sam nastavio program socijalne rehabilitacije i tokom marta.  Tada sam imao mogućnost za vrijeme policijskog časa, kada su svi u svojim kućama, da uključim ljude iz Praga, Londona i Zagreba". istakao je on.

Jelić je istakao kako su, zahvaljujući Đajiću, postali nastavna baza za studente Pedagoškog fakulteta.

"Godinu dana imali smo na praksi našeg studenta Vanju koji je danas postao defektolog", istakao je Jelić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije