Banja Luka

U Banjaluci postavljen prvi defibrilator na otvorenom

U Banjaluci postavljen prvi defibrilator na otvorenom
Foto: Dražan Pozderović | U Banjaluci postavljen prvi defibrilator na otvorenom

BANJALUKJA - Automatski eksterni defibrilator postavljen je danas na početku Gospodske ulice u Banjaluci, koji će građani moći koristiti u slučaju srčanog udara.

On je, prema riječima Biljane Ćurguz, predsjednice Resuscitacionog savjeta Republike Srpske namijenjen da isporučuje elektrošok kod zastoja srca.

"On sam snalizira ritam srca i u slučaju da verifikuje zastoj srce, on vas upućuje na sljedeći korak koji trebate uraditi. Na AED aparatu je uputstvo da se nazove Hitna pomoć, kao i koga trebate zvati da dobijete šifru aparata", rekla je Ćurguzova.

Dodala je da su se danas okupili kako bi obilježili Svjetski dan reanimacije, i kao gestu u znak spašavanja ljudskih života poklonili gradu Banjaluka i građanima edukaciju iz priprema za zbrinjavanje AED aparatom, odnosno automatskim ekstremnim defibrilatorom koji će moći da koriste svi građani u slučaju zastoja srca.

Milan Šljokavica, menadžer razvoja u agenciji Led medija, kaže da su danas predstavili izuzetan proizvod.

"Mi se trudimo da donesemo neke nove stvari. Ovo je bitno da naša turistička ponuda bude prepoznata u skladu sa savremenim trendovima u evropskim gradovima", rekao je Šljokavica.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti se zahvalila "Led mediji" na obezbijeđavanju ovog aparata.

"Izuzetno je značajno za grad. Ovo je prvi aparat, a nadam se da ćemo imati još ovakvih aparata", rekla je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije