Banja Luka

U Banjaluci predstavljen avion za protivgradnu zaštitu

U Banjaluci predstavljen avion za protivgradnu zaštitu
Foto: RTRS | U Banjaluci predstavljen avion za protivgradnu zaštitu

BANJALUKA - Predstavnicima Republike Srpske je na aerodromu u Zalužanima, kod Banjaluke, predstavljen avion opremljen za protivgradnu zaštitu, koji namjerava da koristi preduzeće "Protivgradna preventiva Srpske" radi sprečavanja ili smanjivanja šteta na usjevima i objektima.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je novinarima da će ovakva letjelica moći da dejstvuje srebro-jodidom na gradonosne oblake na visinama od 500 do 2.000 metara.

"Mnogo štete imamo na područjima u kojima je zabranjeno dejstvo protivgradnim raketama. U takvim slučajevima ovakvi avioni mogu da lete, spriječe i umanje štetu od grada", rekao je Pašalić, koji je na Aerodromu dočekao delegaciju protivgradne zaštite austrijske pokrajine Štajerska, koja je u Banjaluku iz Graca stigla protivgradnim avionom.

On je naveo da će za kupovinu ovog vazduhoplova biti usmjerena sredstva od protivgradne naknade koju plaćaju poljoprivrednici.

"Taj avion upravo treba našim proizvođačima i građanima, a, ako ne bude potrebe za nabavkom novih protivgradnih raketa u ovoj sezoni, možda ćemo za njega odvojiti sredstva do kraja ove godine", dodao je Pašalić.

Direktor preduzeća "Protivgradna preventiva Republike Srpske" Tihomir Dejanović rekao je da je avion dobro rješenje zbog povremenih zabrana dejstva raketama u pograničnom dijelu Srpske i usljed odvijanja avio-saobraćaja.

On je dodao da se upravo zbog toga krenulo u ovaj projekat, s obzirom na to da je grad lani u Prijedoru, Banjaluci i Laktašima nanio štetu veću od 16 miliona KM.

Dejanović je naveo da je za nabavku i opremanje aviona po zapadnim standardima potrebno najmanje dvije godine, te da je ove godine planirana njegova nabavka, a naredne opremanje.

"U najboljem slučaju i u zasvisnosti od finansija mogao bi da dejstvuje tokom naredne protivgradne sezone. Austrijanci su za početak obećali besplatnu obuku za jednog našeg pilota, a ovakav neopremljen avion košta od 150.000 do 200.000 KM, dok je opremanje oko 50.000 evra", rekao je Dejanović.

Jozef Mundler iz protivgradne zaštite austrijske pokrajine Štajerska istakao je da imaju veliku tradiciju, iskustvo i kvalitet u suzbijanju grada iz vazduhoplova koji koriste specijalne avio-generatore.

Dalibor Jelisić, koji u Austriji pilotira protivgradnim avionima, rekao je da se ovaj avion dobro pokazao u sprečavanju šteta na usjevima i slično.

"Besplatna obuka vaših pilota trajaće dvije do dvije i po sezone", naveo je Jelisić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije