Banja Luka

U Banjaluci proglašena vanredna situacija zbog vode

U Banjaluci proglašena vanredna situacija zbog vode
Foto: Anja Vidić | U Banjaluci proglašena vanredna situacija zbog vode

BANJALUKA - Zbog prekomjerne potrošnje vode koja odlazi na bazene i zalijevanje bašti, Štab za vanrede situacije danas je na području Banjaluke proglasio vanrednu situaciju do 15. jula, uključujući i Trn.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je poslije sjednice da će zbog toga uvesti i povećane kontrole.

"Djelovaćemo preventivno i uvešćemo komunalnu policiju i inspekciju da nadzire situaciji", istakao  je Stanivuković, te zamolio građane na solidarnost, te da ako imaju potrebu za većom količinom vode angažuju Civilnu zaštitu zbog cisterni sa vodom.

"Ovo je već višedecenijski problem, a najveći pritisak je na rezervoaru Tunjice jedan, Tunjice dva, te Dragočaj, Prijakovci, potkozarska sela, zatim u Slatini, prema Laktašima", istakao je Stanivuković, te dodao da se svi građani koji žive u pomenutim mjesnim zajednicama moraju solidarisati.

"Očekuju nas izuzetno visoke temperature u narednom periodu i u ovakvim situacijama potrebno je solidarisati se jer je svima potrebna voda”, rekao je on, te je proglasio vanrednu situaciju zbog neracionalne potrošnje vode.

"Uvodimo zabranu akumulisanja pitke vode sa javnih vodovodnih sistema. Ukoliko neko treba određenu vrstu vode da akumuliše, može nazvati Civilnu zaštitu, Vodovod ili naše službe, i cisterne pitke vode će biti dovezene", objasnio je on.

Kako dodaje već su uvedene restrikcije prema rezervoaru ka Trnu u utorak od 22 časa do 7, a biće nastavljene.

"U Banjici je stanje stabilno, dok u Vujanovcu i Sitnicama imamo kapacitet od 40 odsto”, istakao je on, te dodao da je to dovoljno za plato Manjače.

"Inspekcija će dati sve od sebe, ali i mještani treba da povedu računa o potrošnji vode", istakao je on, te dodao da svi trebaju imati vodu za tuširanje, a ne da se pune bazeni.

Dragan Babić, šef odsjeka za poslove Civilne zaštite, kazao je da je cijena vode tri marke po kubiku.

"Civilna zaštita posjeduje tri cisterne i dovozi vodu isključivo za piće. Na raspolaganju smo zajedno sa Vodovodom. Još nije bio ni jedan poziv", rekao je Babić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije