Banja Luka

U Banjaluci spreman šator, testiranje u automobilima od petka

U Banjaluci spreman šator, testiranje u automobilima od petka
Foto: N.N. | U Banjaluci spreman šator, testiranje u automobilima od petka
Anja Matarugić

BANJALUKA - Šator u kojem će sutra ujutro u 8.30 početi testiranje građana na kovid-19 u automobilima postavljeni su danas na Malti u Banjaluci.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, je rekao da će već prvog dana na ovoj novoj lokaciji za testiranje biti uzeti uzorci od 120 građana.

"Na ovu lokaciju će dolaziti pacijenti sa uputnicama gdje će iz automobila obaviti test na kovid-19 i poslije toga će moći ići kući", rekao je Radojičić.

Dodao je da se time rasterećuje lokaciju za testiranje kod Poliklinike, a sa druge strane smanjujemo kontakte građana, jer će na novoj lokaciji testiranja biti obavljena u automobilu.

"Ovdje će se u jutarnjem terminu uzimati uzorci, a građani ovdje dolaze isključivo sa uputnicama, znači ovo nije lokacija za komercijalno testiranje", kazao je Radojičić.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, navela je da će svi pacijenti koji budu trebali da budu testirani na ovoj lokaciji biti obavješteni od strane HES-a.

"Građani će imati odgovarajuću uputnicu koja će već biti pripremljena i čekaće ih ovdje. Tako da niko od pacijenata ko nije obavješten od strane naše službe neće moći obaviti testiranje na ovoj lokaciji", rekla je Todorovićeva.

Dodala je da je i dalje ostavljena mogućnost testiranja na lokaciji ispred Poliklinike.

"Naše službe će voditi računa o tome ko od pacijenata će se testirati ovdje, a ko na staroj lokaciji ispred Poliklinike. Trudimo se da smanjimo gužve, da na neki način izađemo u susret pacijentima, a na ovaj način smatramo da ćemo biti dosta efektivniji u uzimanju briseva", navela je Todorovićeva.

Istakla je da je Dom zdravlja veoma opterećen, te da je primarna zdravstvena zaštita svugdje u RS pod velikim opterećenjem pandemije. "I ovom prilikom apelujem na građane da se pridržavaju svih mjera koje smo predložili. Da na naki način ublažimo ovaj talas epidemije", kazala je Todorovićeva.

Objasnila je da se pacijenti na ovom lokalitetu naručuju na preglede od 10 minuta, jer je taj period dovoljan za uzimanje briseva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije