Banja Luka

U Banjaluci sutra prvi rafting za osobe s invaliditetom

U Banjaluci sutra prvi rafting za osobe s invaliditetom
Foto: N.N. | U Banjaluci sutra prvi rafting za osobe s invaliditetom

BANJALUKA - U okviru projekta "Unapređenje položaja lica s invaliditetom", koji finansira grad, Udruženje amputiraca UDAS organizuje prvi rafting spust na Vrbasu za osobe s invaliditetom, a u udruženjima osoba s invaliditetom kažu kako Banjaluci još nedostaje više ovakvih i sličnih događaja.

Prvi rafting spust će biti održan sutra s početkom u 10 časova. 

"Događaj će voditi licencirani vodiči Internacionalne rafting federacije. Dužina spusta biće oko sedam kilometara", kazali su u UDAS-u, te dodali da će nakon spuštanja niz kanjon biti organizovan ručak i druženje svih učesnika spusta u Rafting centru "Kanjon".

Tanja Mandić-Ðokić, predsjednica Udruženja žena s invaliditetom "Nika", kaže da grad nema dovoljno sportsko-rekreativnih događaja za osobe s invaliditetom.

"Kada povećamo pristupačnost, onda ćemo imati i više sportskih događaja namijenjenih osobama s invaliditetom. Svaki događaj zbog kojeg će ove osobe izaći iz stereotipnog položaja je poželjan i za svaku pohvalu", rekla je Mandić-Đokićeva.

Ona se nada da će rafting biti tek prvi u nizu ovakvih i sličnih događaja u gradu.

Dušica Lipovac, aktivistkinja u pokretu osoba s invaliditetom, smatra da sportu osoba s invaliditetom treba posvetiti posebnu pažnju.

"Učestvujući u sportu, više smo uključeni u društvenu zajednicu, više putujemo i više se družimo. Mislim da još nemamo dovoljno ovakvih događaja, a smatram da je ključno da se ovakvi događaji što češće organizuju", kazala je ona.

Dodaje da je veliki problem pristupačnost, jer su osobe s invaliditetom upravo zbog toga isključene iz mnogih aktivnosti.

Biljana Nedić, košarkašica KKI "Vrbas", kaže da za učestvovanje u sportsko-rekreativnim događajima ne treba mnogo osim dobre volje i pripreme.

"Ipak, za ozbiljno bavljenje nekim sportom treba mnogo više jer zahtijeva nabavku adekvatne opreme i prilagođen prostor", rekla je Nedićeva za "Nezavisne".

Dodaje da se sada više radi na poboljšavanju uslova, ali da još ima dosta prostora za napredak.

Siniša Todorović, predsjednik Upravnog odbora UDAS RS, rekao je da u gradu postoji više klubova za osobe s invaliditetom koji imaju redovna takmičenja i aktivnosti. 

"Rafting za lica s invaliditetom nastao je kao rezultat potreba i interesovanja lica s invaliditetom. Bilo bi poželjno da ovakvih ili sličnih sportsko-rekreativnih događaja bude više jer se na taj način promovišu kapaciteti i mogućnosti ovih osoba", rekao je Todorović.

Dodaje da popularizacija sportsko-rekreativnih događaja za osobe s invaliditetom zavise i od potreba, želja i mogućnosti njih samih. "Važno je obezbijediti i određene preduslove za bavljenje sportom ovih osoba", kazao je Todorović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije