Banja Luka

U Banjaluci svečano otvoren 57. Kočićev zbor: "Petra Kočića ne smijemo da zaboravimo"

U Banjaluci svečano otvoren 57. Kočićev zbor: "Petra Kočića ne smijemo da zaboravimo"
Foto: Grad Banjaluka | U Banjaluci svečano otvoren 57. Kočićev zbor: "Petra Kočića ne smijemo da zaboravimo"
Nezavisne novine

BANJALUKA - Polaganjem vijenaca na spomenik tribunu i književniku i prigodnim kulturno-umjetničkim programom u Parku "Petar Kočić" svečano je otvorena manifestacija "57. Kočićev zbor".

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, Natalija Trivić, koja je otvorila ovu manifestaciju,  poručila je kako je upravo Petar Kočić dio našeg kulturnog identiteta, te da Petra Kočića ne smijemo da zaboravimo.

"Već tradicionalno mi obilježavamo ovu manifestaciju ovdje u Parku 'Petar Kočić'. Program je ove godine raznovrstan i sadržajan. Svojim djelima, Petar Kočić i danas svjedoči na koji način treba da razmišljamo i na koji način treba da branimo srpski i nacionalni identitet, te da se odupremo svemu onome što nosi jedno društvo", poručila je Trivićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je prisustvovao otvaranju manifestacije, rekao je da su neki ljudi bezvremenski, a njihove ideje su vječne i uvijek moderne.

"Kada čitate djela Petra Kočića, možete da vidite da je on i dalje sveprisutan u našem društvu i da njegova djela na najbolji mogući način oslikavaju sadašnjicu, društvo i sva aktuelna dešavanja. Ove godine smo promijenili koncept, pa se ova manifestacija sastoji iz tri dana, i to dana istine, slobode i otadžbine", rekao je Stanivuković.

Iskoristio je priliku da pozove sve sugrađane, ali i turiste da danas isprate sve sadržaje u okviru ove manifestacije, koji se dešavaju u Banjaluci, a da u naredna dva dana posjete Stričiće i Manjaču gdje ih takođe očekuje bogat program.

Prvog dana – Dana istine, Mariji Trubić, učenici osmog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Sitnice, Opština Ribnik za pjesmu "Ideš li, rode" dodijeljena je  nagrada "Zmijanjče" za najbolji literarni rad mladog pisca iz Republike Srpske, koja je poručila kako joj ova nagrada mnogo znači.

"Mnogi učenici iz cijele Republike Srpske su pisali radove, a nagrada je pripala meni. Naša škola je mala i stvarno je predivno kada jedan rad iz malog mjesta dobije jedno ovakvo priznanje", rekla je dobitnica nagrade.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, podružnica Banjaluka, Miladin Berić poručio je kako je ove godine program izuzetno sadržajan i brilijantan.

Program prvog dana Kočićevog zbora – "Dana istine" biće nastavljen od 17.00 časova uz Veče satire, kada će na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel nastupiti domaći književnici koji će predstaviti svoju satiru u Kočićevom duhu, a zatim i Branko Đurić Đuro sa stendap komedijom.

Bogat program ovogodišnje manifestacije biće nastavljen i tokom vikenda, 27. i 28. avgusta u Stričićima na Manjači.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije