Banja Luka

U Banjaluci topli radijatori: Troše se energenti, a vanjska temperatura premašuje 25 stepeni

U Banjaluci topli radijatori: Troše se energenti, a vanjska temperatura premašuje 25 stepeni
Foto: Nezavisne/Arhiva | U Banjaluci topli radijatori: Troše se energenti, a vanjska temperatura premašuje 25 stepeni

Iako još nisu ispunjeni uslovi za isporuku toplotne energije, radijatori u Banjaluci su od srijede topli, pa se, s obzirom da energenata za cijelu sezonu nema dovoljno, postavlja pitanje kakvo će potrošači imati snabdijevanje u hladnim danima, te da li će ga uopšte biti kada zima pokaže najoštrije zube.

Naime, prema važećim Opštim uslovima o proizvodnji, isporuci i korištenju toplotne energije, koje je usvojila Skupština grada Banjaluka, grijna sezona počinje 15. oktobra, odnosno ranije ako se utvrdi da je od 1. oktobra prosječna dnevna temperatura spoljneg vazduha, dva dana uzastopno, niža od 12 stepeni.

Prvi oktobar je tek sutra, a zagrijavanje domaćinstava i poslovnih prostora, i pored visokih vanjskih temperatura, počelo je 28. septembra, i to funkcionalnim probama, koje uključuju tople radijatore, a time i utrošak energije.

Ili, konkretnije, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, juče u 14 časova u gradu na Vrbasu izmjerena su 25,2 stepena Celzijusova, a slične su prognozirane temperature i za naredne dane.

Istovremeno, u brojnim evropskim zemljama, ekonomski mnogo bogatijim od naše, poteglo se za radikalnim mjerama štednje.

Primjera radi, italijanska Vlada planira da skrati grijnu sezonu, koja bi počinjala sedam dana kasnije i završavala sedam dana ranije, s tim da bi i temperature u prostorijama bile za do dva stepena niže. Štaviše, prema dostupnim informacijama, u većini italijanskih gradova će grijna sezona počinjati tek od novembra.

Pritom će, prema planu italijanske Vlade, temperatura u stambenim zgradama biti ograničena na 19 stepeni Celzijusovih, što je stepen niže nego prije.

U industrijskim prostorima u Italiji, kako je planirano, temperatura će se regulisati na 17 stepeni, a grijanje će svakodnevno biti uključeno po sat vremena kraće. Štaviše, italijanske vlasti su najavile i kontrolu sprovođenja mjera, a ko ih se ne bude pridržavao platiće kaznu do 3.000 evra.

Italija nije usamljen primjer, pa će tako, prema informacijama koje stižu iz Austrije, u austrijskim javnim ustanovama, izuzev škola, vrtića, bolnica i staračkih domova, grijanje zimi biti limitirano na 19 stepeni Celzijusovih.

Istovremeno, u Banjaluci su i juče bili topli radijatori, pa ostaje nejasno da li je riječ o bespotrebnom trošenju energenata.

Podsjetimo, kao što je poznato, "Eko toplane" griju više od 60.000 svojih sugrađana, a posljednje dostupne informacije pokazuju da nemaju dovoljnu količinu energenta za uspješnu realizaciju grijne sezone, jer "Šume Srpske" kasne s isporukom.

Iz "Eko toplana" su nam juče potvrdili da su dan ranije počeli s funkcionalnim probama.

"'Eko toplane' su u srijedu počele funkcionalne probe, koje podrazumijevaju ispitivanje sistema daljinskog grijanja nakon međusezonskog mirovanja, uz sukcesivno puštanje sistema u pogon. Ovim probama neće biti iskorištene velike količine energenta, već je u pitanju priprema kompletne mreže za predstojeću sezonu", naveli su iz "Eko toplana", dok na naša pitanja iz Gradske uprave grada Banjaluka nisu odgovorili.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije