Banja Luka

U Banjaluci zasađen kalem najstarije vinove loze iz Maribora

U Banjaluci zasađen kalem najstarije vinove loze iz Maribora
Foto: Gradska uprava | U Banjaluci zasađen kalem najstarije vinove loze iz Maribora

BANJALUKA - Kalem najstarije vinove loze iz Maribora posađen je danas u Botaničkoj bašti Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci.

Svečanoj sadnji zajedno sa ambasadorom Republike Slovenije Damijanom Sedarom prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

"Banjaluka, ali i mi Srbi smo otvoren narod i gradimo mostove prijateljstva na svakom koraku. Banjaluka je 95. grad u koji je stigla sadnica najstarije vinove loze, koja u Mariboru raste 450 godina, a zasađena je kao znak prijateljstva Banjaluke i Maribora, ali i prijateljstva između naših naroda", poručio je gradonačelnik.

On je istakao da Grad Banjaluka već dugi niz godina podržava rad i ima zaista odličnu saradnju sa brojnim udruženjima nacionalnih manjina, među kojima je svakako i Udruženje Slovenaca „Triglav“, ali i odličnu saradnju sa gradonačelnicima više slovenačkih gradova poput Kranja, Ljubljane, Velenja, ali i sa rukovodstvom Republike Slovenije.

"Imamo zaista odličnu saradnju sa Slovenijom, njegujemo prijateljske odnose, a istovremeno dogovaramo i saradnju kroz konkretne projekte i investicije", rekao je gradonačelnik, te dodao da će saradnja biti nastavljena i dalje.

On je napomenuo da kao gradonačelnik redovno podržava i prisustvuje manifestaciji „Martinovanje“, koju tradicionalno organizuje Udruženje Slovenaca, jer, kako je kazao, na taj način želi da pošalje poruku da svaki čovjek može i treba u Banjaluci da se osjeća „kao svoj na svome“.

Ambasador Republike Slovenije Damijan Sedar rekao je da je sadnja najstarije loze zapravo nova veza između Maribora i Banjaluke.

"U Banjaluci se već godinama proslavlja „Martinovanje“ praznik posvećen vinu. Sadnjom ove loze Udruženje Slovenaca „Triglav“ imaće potpun lanac potreban za nastanak vina i to nas mnogo raduje. Ipak značaj sadnje najstarije vinove loze ogleda se u tome da će učvrstiti prijateljstvo i odnose naša dva naroda što je od svega najvažnije", istakao je Sedar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije