Banja Luka

U Banjaluci završen projekat o promociji zdravih životnih stilova

U Banjaluci završen projekat o promociji zdravih životnih stilova
Foto: Perpetum mobile | U Banjaluci završen projekat o promociji zdravih životnih stilova

Institut za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile" završio je projekat "20.000 razloga da promovišemo zdrave životne stilove", koji je podržan u okviru platforme "Banjaluka ljudskog lica".

U ovaj projekat su bile uključene gotovo sve srednje škole s područja grada, iz kojih je 28 učenika obučeno za vršnjačke edukatore u promociji zdravih stilova života među mladima.

Aleksa Matić, koordinator ovog projekta, rekao je za "Nezavisne" da je cilj bio da se srednjoškolci u svim srednjim školama s područja grada edukuju u važnostima zdravih stilova života.

"Način rada s mladima je koncipiran po principu vršnjačke edukacije, te neformalnog pristupa u radu s učenicima, a kao glavni resurs za rad korišten je priručnik 'Program Y' koji je 2017. godine Gene - Global Education Network Europe priznao kao jedan od 10 najboljih priručnika za mlade", istakao je Matić.

Dodao je da je projekat "20.000 razloga da promovišemo zdrave stilove života u Banjaluci" trajao sedam mjeseci.

"Projekat je okupio 16.956 direktnih korisnika, na prvom mjestu učenike banjalučkih srednjih škola, te sve one koji su sadržaj edukacije pratili online budući da situacija u vezi s virusom korona nije dozvoljavala nastavak rada u srednjim školama, te 56.828 indirektnih korisnika, odnosno promotivnog materijala na društvenim mrežama", kazao je Matić.

U projektu su učestovali učenici iz 14 od ukupno 16 banjalučkih srednjih škola, a stekli su nova znanja o značaju zdravih stilova života. Edukativne radionice kroz koje su prošli su: "Šta radim kad sam ljut?", "Etiketiranje", "Zadovoljstva i rizici", "Shvatanje ciklusa nasilja" i edukativne radionice iz priručnika "Program Y".

Mladi su za svoje vršnjake pripremili i online radionice koje su bile dio velike promotivne kampanje.

David Blagojević, učenik Poljoprivredne škole, rekao je da je cilj projekta da se edukuju srednjoškolci i da prođu treninge za edukatore kako bi mogli da ih osvijeste o zdravim stilovima života.

"Projekat me dogradio kao osobu i neke stvari o kojima nisam ranije razmišljao sam sada realizovao. Upoznao sam dosta mladih ljudi, i nadam se će se u gradu dešavati više ovakvih projekata u budućnosti", istakao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije