Banja Luka

U Borkovićima počela gradnja 50 kilometara vodovoda

U Borkovićima počela gradnja 50 kilometara vodovoda
Foto: Grad Banjaluka | U Borkovićima počela gradnja 50 kilometara vodovoda

BANJALUKA - Izgradnjom vodovoda u Borkovićima, za zaselak Brkići, danas je počela realizacija velikog infrastrukturnog projekta "Voda II", u okviru kojeg će biti sagrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže, te više desetina kilometara nove kanalizacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao otvaranju radova u Borkovićima, kazao je da su tri godine trajale pripreme za ovaj projekat.

"Završeno je projektovanje, fabrika vode 'Crno vrelo', gradnja primarnih cjevovoda, obezbjeđenje sredstava kod Evropske banke za obnovu i razvoj, te izbor izvođača radova i počela je 'Voda II', projekat vrijedan preko pet miliona evra", rekao je Radojičić.

Naveo je da slijedi puno posla, te da će biti potrebne najmanje dvije godine da se realizuje sve ono što je planirano "Vodom II".

"Nakon svih magistralnih ili primarnih cjevovoda sada ulazimo u rješavanje lokalne mreže. Konkretno za mještane Brkića, koji uopšte nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, ovo znači vodu do njihovih kuća", naglasio je Radojičić.

U ovom zaseoku radiće se mreža u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Radojičić je naglasio da nakon toga slijede radovi na krakovima prema Gakovićima i Kremenovićima, te nastavak velikih radova u Jagarama, gdje je već okončana prva faza koja je podrazumijevala gradnju dva rezervoara i dio potisnih cjevovoda.

"U Jagarama je preostalo razvođenje sekundarne vodovodne mreže i završetak problema vodosnabdijevanja visinske zone Karanovac -Jagare. Uz to, počinjemo više projekata izgradnje kanalizacione mreže", zaključio je Radojičić.

Mještani su izrazili zadovoljstvo početkom gradnje vodovoda ističući da će njihov veliki problem konačno biti riješen.

"Teško je bez vode, posebno domaćinima koji imaju stoku. Za njih, ali i sve nas, ovo rješenje problema snabdijevanja vodom znači mnogo",  kazali su mještani.

Dragomir Batar, odbornik u Skupštini grada, istakao je da voda znači život, te da se nijedna proizvodnja ni posao ne može zamisliti bez vode.

"Uz radove u Brkićima, nedavno su započeti i veliki radovi za široko područje Bronzanog majdana gdje će u naredne dvije, tri godine sva sela do Verića dobiti vodu. To je svakako motiv i podsticaj da se ostane na selu", dodao je Batar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije