Banja Luka

U Gradskoj organizaciji slijepih počela obuka na brajevom štampaču

U Gradskoj organizaciji slijepih počela obuka na brajevom štampaču
Foto: Nezavisne | U Gradskoj organizaciji slijepih počela obuka na brajevom štampaču

U okviru projekta "Obuka na brajevom štampaču, izazov za budućnost“ u Gradskoj organizaciji slijepih danas je počela obuka na brajevom štampaču za slijepa i slabovida lica mlađe i srednje dobi.

Ovaj projekat je podržala Gradska uprava u iznosu od 6.660 KM, dok je prostor i opremu u vrijednosti od 80.000 evra za edukaciju ustupio Savez slijepih Republike Srpske, a koja je nabavljena putem projekta od Japanske vlade.   

Radomir Radanović, koordinator  projekta,  istakao je da je ovo za njih veoma značajan i izazovan projekat.

"U našem gradu pa i na nivou Republike Srpske, kadrova za rad na brajevom štampaču skoro da nema, a potrebe će biti sve veće i veće", rekao je Radanović za "Nezavisne".

On je istakao da im je cilj da tokom obuke ištampaju časopisa i knjige, jer bez obzira što je danas u prednosti govorna tehnologija, brajevo pismo je osnovica znanja i pismenosti jedne slijepe osobe.

Dodaje da trenutno imaju dvije grupe polaznika sa po tri člana, a da su edukatori iz Gradske organizacije slijepih, Saša Grbić i Jovica Radanović.

Saša Grbić je za "Nezavisne" je istakao da je ovo od velikog značaja za studente.

"Možda je čak značajnije za djecu u osnovnim i srednjim školama, jer oni imaju jako slabu podršku u obrazovanju ove vrste", rekao je Grbić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije