Banja Luka

U Kuljanima počela izgradnja prvog javnog vrtića za 90 mališana

U Kuljanima počela izgradnja prvog javnog vrtića za 90 mališana
Foto: N.N. | U Kuljanima počela izgradnja prvog javnog vrtića za 90 mališana

Izgradnja prvog javnog vrtića u naselju Kuljani počela je danas, a u novom gradskom obdaništu biće obezbijeđeno mjesto za 90 mališana.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da će se objekat budućeg vrtića u ovom prigradskom naselju nalaziti u nekadašnjoj školi, koja raspolaže prostorom od 465 kvadratnih metara.

"Ovaj je objekat napušten i devastiran, zbog toga će se raditi potpuna rekonstrukcija", rekao je Radojičić.

Naveo je da će se raditi obnova krova, stolarije, unutrašnjih zidova, instalacija i fasade.

"Nakon toga dobijamo obdanište sa četiri vrtićke grupe  od jasličke do grupa za djecu od preko tri godine", kazao je Radojičić.

Istakao je da projekat u vrijednosti od oko 470.000 KM sufinansiraju grad i Razvojni program UNa sredstvima švedske vlade.

"Izvođač radova je 'Rasim gradnja', a rok za završetak je 100 radnih dana", kazao je Radojičić.

Istakao je da je grad već izgradio, a negdje započeo izgradnju vrtića s ciljem da se dobije oko 650 novih mjesta u obdaništima.

Andrea Dorić, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, istakla je da će grad dobiti još jedan vrtić. 

"Napredak je očigledan, kapaciteti će se značajno povećati, a Centar će  kreirati upisnu politiku gdje neće biti čekanja kao što je ranije to bio  slučaj", naglasila je Dorićeva.

Dodala je da uskoro počinje i gradnja vrtića u naselju Vrbanja i da je sve ovo dio plana da se u gradu do kraja godine otvori oko 650 novih mjesta.

"Cilj je da se u periodu od pet do 10 godina u gradu isprazne liste čekanja za vrtiće izgradnjom novih i proširenjem kapaciteta postojećih obdaništa", naveo je Radojičić.

Dodao je da se trenutno radi izgradnja i rekonstrukcija tri vrtića u gradu te da je u planu da se u naredne dvije ili tri sedmice ova tri objekta puste u rad.

"Prvi javni vrtić na Petrićevcu te novi dio 'Kolibrija' u Lazarevu su pred završetkom, dok je dograđeni dio vrtića 'Ježeva kućica' završen. Očekujemo da u narednih dvije do tri sedmice jedan po jedan od tih objekata puštamo u funkciju. Naravno, te vrtiće je neophodno i opremiti, nadam se da nas sve ove epidemiološke neprilike neće onemogućiti i omesti u toj namjeri", naveo je Radojičić.

Najavio je da je u narednih mjesec dana u planu da započne gradnja vrtića u Vrbanji, ako se do tada uspješno završi javna nabavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije