Banja Luka

U Kuljanima uručeni ključevi stanova za 48 porodica

U Kuljanima uručeni ključevi stanova za 48 porodica
Foto: N.N. | U Kuljanima uručeni ključevi stanova za 48 porodica

Nakon više od 20 godina čekanja, 48 porodica izbjeglih, interno raseljenih lica, kao i povratnika u BiH, danas je dobilo krov nad glavom u naselju Kuljani.

Uručenje ključeva novog doma, koje im je predao Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, realizuje se u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja za koji je EU kao najveći donator ovog programa izdvojila 236 miliona evra bespovratnih sredstava.

Zatler je rekao da je u okviru ovog programa EU dosada dodijelila BiH oko 64 miliona evra i dosad je izgrađeno 1.600 stambenih jedinica, a do kraja 2022. očekuje se izgradnja dodatnih 1.600 stambenih jedinica.

"Ovaj program predviđa izgradnju 3.200 stambenih jedinica, a trenutno smo na polovini realizacije ovog programa", rekao je Zatler.

Dodao je da ovo znači samo jednu stvar, da je EU najlojalniji prijatelj Republike Srpske i BiH.

"To je logično, jer veliki broj građana BiH želi da bude u sastavu EU. Ovo je naš način da pokažemo solidarnost, ostalo je još nekoliko stvari koje domaći političari moraju uraditi, ali vjerujem da smo otvorili jedno novo poglavlje i da mnogo brže napredujemo na evropskom putu", kazao je Zatler.

On je zahvalio svim prisutnima, kao i zvaničnicima koji su dali doprinos realizaciji ovog programa, a posebne čestitke uputio je porodicama koje su dobile krov nad glavom.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, istakla je da ovaj program smatra uspješnim, jer je pokazao da postoji saradnja između različitih nivoa vlasti.

Radovan Višković, premijer RS, zahvalio je EU kao najvećem donatoru ovog regionalnog programa, kao i gradonačelniku Igoru Radojičiću za obezbjeđivanje lokacije, infrastrukture i sve potrebne dokumentacije.

"Dosad je RS kroz ovaj regionalni program riješila stambene probleme za oko 750 korisnika", kazao je Višković.

Radojičić je rekao da je grad u ovom programu učestvovao sa oko 600.000 KM, obezbjeđenjem lokacije, izgradnjom infrastrukture i neophodne dokumentacije.

"Ovo je početak novog projekta, koji je za sve nas važan jer predstavlja promjenu u politikama i novu socijalnu dimenziju koja je nedostajala decenijama unazad. Još od koncepta društvenog stanovanja, socijalna dimenzija nije bila dovoljno izražena. Programom socijalnog stanovanja sada dobijamo i tu komponentu", rekao je Radojičić.

Naveo je da se izgradnjom ovih stanova omogućava da se na organizovan način osobama koje zbog stanja socijalne potrebe, zbog više sile ili nekog trećeg razloga nemaju riješeno stambeno pitanje obezbijedi krov nad glavom i pomogne u rješavanju jednog od najvećih životnih problema.

"U naredne dvije sedmice očekujemo nastavak programa i početak izgradnje 50 novih stambenih jedinica u naselju Ada", kazao je on.

Svečanosti su prisustvovali Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH te predstavnici UNHCR-a i OEBS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije