Banja Luka

U OŠ "Aleksa Šantić" otvoren kabinet za djecu sa smetnjama u razvoju

U OŠ "Aleksa Šantić" otvoren kabinet za djecu sa smetnjama u razvoju
Foto: Facebook | U OŠ "Aleksa Šantić" otvoren kabinet za djecu sa smetnjama u razvoju

BANJALUKA - Osnovna škola "Aleksa Šantić" u Banjaluci ostvarila je veliki korak prema potpunoj inkluzivnosti svojih učenika i to otvaranjem prvog logopedsko-defektološkog kabineta, koji je opremljen najnovijim asistivnim tehnologijama za djecu sa smetnjama u razvoju.

"Ovaj kabinet s najsavremenijom opremom u gradu ima za cilj da svim đacima obezbijedi potpunu ravnopravnost u obrazovnom sistemu", kazala je Svjetlana Radusin, direktorica OŠ "Aleksa Šantić", za "Nezavisne".

Dodala je da je svrha kabineta da se kroz posebne vježbe djeci sa smetnjama u razvoju olakša svakodneno učenje i boravak u školi.

"Naša škola, kao i ostale, ima zapažen porast broja učenika s problemima u govoru, slušanju, motoričkim sposobnostima i slično. Jednim dijelom razlog leži i u prekomjernoj izloženosti raznim ekranima", kaže Radusinova.

Primijetila je da je sve češća potreba pri upisu đaka u prvi razred, otklanjanje ovih smetnji.

"Otvaranjem ovog kabineta, naša škola je otvorila vrata djeci sa smetnjama glasa, govora i jezika, djeci oštećenog vida, sluha i djeci s tjelesnim oštećenjima", kazala je Radusinova.

Dodala je da je kabinet opremljen sofisticiranom tehnologijom, među kojom se nalazi i Beringerov aparat za rehabilitaciju sluha i govora, govorni softevi za slabovidnu i slijepu djecu, te ostala asistivna tehnologa za otkalanjanje motoričkih teškoća kod učenika.

"I prije smo bili prepoznati kao inkluzivna škola, a sada smo napravili još jedan korak ka tome. Dajemo podjednake uslove svima, a sada nam je potreban samo dodatni prostor", zaključila je Radusinova.

Izrazila je veliku zahvalnost Rotary Clubu Banjaluka "Gloria", koji je, kako kaže, prepoznao njihovu potrebu te im donirao ove savremene aparate u vrijednosti od 30.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije