Banja Luka

U Stričićima niče deponija za deponijom

U Stričićima niče deponija za deponijom
Foto: Ustupljena fotografija | U Stričićima niče deponija za deponijom

BANJALUKA - Mještani Stričića muku muče sa deponijama, za koje kažu da niču jedna za drugom i da se sa njih širi nesnosan smrad.

"Odvoz smeća već godinu dana nije redovan, kontejneri su puni smeća i stoje tako mjesecima", kaže Rade Božić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići.

Dodaje da se veliki broj kontejnera za otpad nalazi na proširenjima na planinskom putu gdje prolaznici kroz ovaj kraj stanu da se odmore, ali im smeta smrad smeća koje često bude i oko kontejnera, zbog čega se stvaraju divlje deponije.

Sanja Z. iz banjalučkog naselja Borik kaže da je neki dan prolazila kroz Stričiće kako bi prošetala ovim krajem poznatim po čistoj prirodi, ali se neugodno iznenadila kada je ugledala nekoliko deponija jednu pored druge.

"Nisam mogla vjerovati kada sam na prevoju kilometar od kasarne na Manjači vidjela nekoliko deponija jednu blizu druge. Osjetio se nesnosan smrad i nisam mogla uopšte prići putu koji vodi prema šumi", ispričala je Sanja Z.  

Izrazila je nadu da će ovaj problem sa deponijama i smećem što prije biti riješen.

Božić smatra da bi nadležni iz Gradske uprave Banjaluka trebalo da im pomognu u vezi s rješavanjem ovog, po njima, jednog od gorućih problema.

"Ovo je posebno izraženo u posljednjih godinu dana, a prije toga 10 godina nismo imali s tim problema", rekao je Božić.

Tvrdi da se posljednjih godinu dana smeće iz kontejnera na glavnoj cesti i po okolnim selima ne odvozi redovno.

"Kontejneri su stalno prepuni. Zovemo i pišemo zbog ovog problema, najprije moramo dobiti nalog od Gradske uprave, ali ga još nismo dobili", rekao je Božić.

Iz Gradske uprave Banjaluka su nam rekli da službenici Odjeljenja komunalne policije svakodnevno obilaze lokalitete na kojima se nalaze divlje deponije, fotografišu ih te kažnjavaju neodgovorne pojedince.

"Dosadašnja praksa vezano za pojavu deponija jeste da službenici Odsjeka komunalne policije izađu na lice mjesta i ako je površina u privatnom vlasništvu, vlasniku parcele se nalaže uređenje parcele pod uslovom da je vlasnik dostupan za vođenje postupka", naveli su iz Gradske uprave.

Dodaju da se građanima takođe svakodnevno upućuje apel da ne odlažu smeće na mjestima na kojima to nije predviđeno i da se grad na više načina bori protiv nastanka divljih deponija.

"Podsjetimo, u tu svrhu su i postavljene skulpture od kamena, koje su rad vajara Bojana Mikulića, na mjestima nekadašnjih deponija i da svaka skulptura ima svoj naziv i predstavlja svojevrsni apel svima nama da se osvijestimo i prestanemo uništavati okolinu", naveli su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije