Banja Luka

U banjalučki Gradski registar nekretnina unesene 14.154 jedinice

U banjalučki Gradski registar nekretnina unesene 14.154 jedinice
Foto: Ilustracija | U banjalučki Gradski registar nekretnina unesene 14.154 jedinice

BANJALUKA - U gradski registar nekretnina do danas je uneseno ukupno 14.154 jedinice imovine, što je u odnosu na 31. decembar prošle godine povećanje za 3.858 novih jedinica, rečeno je Srni u Gradskoj upravi Banjaluka.

Načelnik gradskog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić rekao je Srni da se očekuje da će do kraja godine biti ukupno uneseno oko 15.000 jedinica.

On je precizirao da se u ovu računarsku aplikaciju unose podaci o gradskim stanovima, poslovnim prostorima i garažama i ostalim objektima u vlasništvu Grada, kao i o zemljištu, javnim površinama, komunalnoj infrastrukturi, sportskim objektima, obrazovnim i kulturnim ustanovama, i ostalim portfeljima imovine.

Uspostavaljanje ovog elektronskog registra je neophodno da bi se sredila evidencija i efikasno upravljalo gradskom imovinom.

U okviru ovog registra identifikovano je, između ostalog, 2.000 zemljišnih parcela površine oko 242 hektara u vlasništvu Banjaluke.

"Ove podatke upisali smo u Registar nekretnina i dostavili nadležnom Odjeljenju za privredu s ciljem realizacije projekta iznajmljivanja u zakup zemljišta zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima", naglasio je Laketić.

Prema riječima Laketića, Registar je naročito došao do izražaja u trenutku kada se javila ideja i potreba da grad Banjaluka samostalno obavlja poslove evidencije i naplate zakupnina za poslovne prostore i garaže.

Laketić je rekao da je ovaj posao ranije obavljao Zavod za izgradnju /ZIBL/, ali nekvalitetno, što je dovelo do problema i gubitaka u budžetu grada.

"Zato je grad prošle godine preuzeo ove poslove od ZIBL-a i nadogradnjom Registara nekretnina novom aplikacijom KOMIS, dobio savremen i efikasan sistem za evidenciju zakupaca, fakturisanje zakupnina i praćenje uplata i finansijsku analizu prihoda po tom osnovu", rekao je Laketić.

Analiza je pokazala da je u 2018. godini ostvaren znatan rast prihoda po osnovu komercijalnog zakupa.

"Uz to, nadograđenim Registrom dobili smo i jedinstvenu bazu podataka o partnerima i stvorena je mogućnost brzog uvida u stanje dugovanja svakog zakupca", dodao je Laketić.

Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje trenutno vodi i više od 70 postupaka za knjiženje poslovnih objekata, prostora i garaža u vlasništvu grada, u javnim evidencijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove PJ Banjaluka.

Krajem 2016. godine, Banjaluka je prvi put pokrenuls projekat uspostavljanja elektronskog registara imovine, u sklopu kojeg je doniran i softver, odnosno računarska aplikacija "Registar nekretnina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije