Banja Luka

U banjalučkim mjesnim zajednicama vape za boljom komunalnom mrežom i putevima

U banjalučkim mjesnim zajednicama vape za boljom komunalnom mrežom i putevima
Foto: A.ČAVIĆ | U mjesnim zajednicama vape za boljom komunalnom mrežom i putevima

Najveći prioriteti mjesnih zajednica na području grada za ovu godinu, kao i prethodnih su sanacija vodovodne i kanalizacione mreže, kao i asfaltiranje ulica, istakli su za "Nezavisne" predstavnici MZ.

Iz Savjeta MZ Debeljaci su nam rekli da je najveći problem i dalje asfaltiranje i proširenje ulica, kao i neočišćeni kanali.

"Debeljaci imaju 4.000 stanovnika, a od toga imamo 80 učenika koji nemaju prohodni trotoar na putu prema školi, što predstavlja veliku opasnost. Nadam se da će biti usvojen rebalans budžeta kojim su uvrštena sredstva u iznosu od milion KM za rekonstrukciju Ulice Tešana Podrugovića, za koju inicijativu šaljemo već tri godine", rekao je Dejan Štrbac, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

Dodao je da se radi o glavnoj ulici kojom prolazi autobus i koja zahtijeva proširenje jer se trenutno auta ne mogu mimoići, što predstavlja veliki problem i za auta i za pješake.

"Imamo problem nepročišćenih kanala, koji su ostali zapušteni nakon poplave. Takođe, u planu je završetak rasvjete i asfaltiranje nekoliko sporednih ulica", rekao je Štrbac.

U mjesnoj zajednici Lauš ističu da je najveći problem u vezi s vodom, odnosno azbestne cijevi koje su stare više desetina godina.

"Oko 30 odsto cijevi gradskog vodovoda je od azbesta, koji je veoma štetan za građane. Suočavamo se takođe sa problemom curenja vode na više lokacija. Imamo komunalnih problema, ali je prioritet voda", rekao je Goran Ćikić, predsjednik Savjeta MZ Lauš.

Zoran Savanović, predsjednik Savjeta MZ Petrićevac, istakao je da je u ovu mjesnu zajednicu najviše uloženo proteklih godina, s tim da je i dalje aktivan problem asfaltiranja ulica.

"Petrićevac je mjesna zajednica sa najviše neasfaltiranih ulica, pogotovo kada se gleda proširenje prema Motikama. Jedan od prijedloga u rebalansu budžeta je nastavak rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra I Karađorđevića, u kojoj se proteklih nekoliko godina dogodio veliki broj saobraćajnih udesa, kao i izgubljenih života", rekao je Savanović.

Dodao je da MZ Petrićevac, kao i dosta drugih mjesnih zajednica ima problema sa kanalizacijom.

Iz Savjeta mjesne zajednice Rekavica 2 rekli su da su glavni prioriteti putna infrastruktura, niskonaponska mreža i vodosnabdijevanje jednog dijela naselja.

"Dostavili smo prijedlog šta nam je bitno da se odradi rebalansom budžeta, a to je putna infrastruktura i sanacija rasvjete", rekla je Željka Blagojević, predsjednica ove mjesne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije