Banja Luka

U banjalučkoj Ferhadiji obilježen Dan džamija i džemata

U banjalučkoj Ferhadiji obilježen Dan džamija i džemata
Foto: Anadolija | U banjalučkoj Ferhadiji obilježen Dan džamija i džemata

BANJALUKA - U Ferhadija džamiji u Banjaluci danas je prigodnim programom imama Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka obilježen Dan džamija i džemata.

Ovom prilikom u Ferhat-pašinoj džamiji obratio se muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović. On je rekao da je današnji Dan džamija i džemata organizovan pod motom "Da, ja sam živi i ovo je moj zavičaj".

"Ovim želimo poslati poruku da smo uspjeli u proteklom periodu u velikom broju sanirati porušene džamije i vjerske objekte. Dosta je truda i napora uloženo za tu akciju. Zahvalni smo svima koji su pomogli da se na kulturan, civilizacijski i dostojanstven način obnove džamije i da se počiste ti tragovi zla koje je zadesilo ovaj grad. Mi vjerujemo da ovim motom šaljemo poruku ljudima koji su iz ovog ili onog razloga, a najviše pod prisilom, napustili svoj zavičaj - da ih zavičaj iščekuje i čezne za njima kao što i oni čeznu za svojim zavičajem", kazao je Abdibegović.

Istakao je da će ponuditi i zamoliti vlasti Grada Banjaluke da posjete Bošnjake u dijaspori, da se sretnu sa njima, da vide koja su pitanja koja ih muče i ima li mogućnosti da se vrate, obnove život u svom zavičaju i da im se pruže sva građanska i ljudska prava.

Prema njegovim riječima živimo u vremenu gdje se multipliciraju problemi i podižu na najveći pijadestal.

Istakao je da su vjerski objekti u velikoj mjeri sanirani.

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića je srušena, a ovaj datum proglašen je za Dan džamija u BiH odlukom Rijaseta Islamske zajednice. Ovaj datum ujedno je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjaluci. Tada su polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadija džamije prekinuli neredi u kojima je teško povrijeđen Badić, koji je od povreda preminuo 26. maja 2001. godine.

Ferhadija džamija izgrađena 1579. godine predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. vijeku, a 1950. godine je uvrštena u kulturnu baštinu BiH, zatim i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Nakon ponovne izgradnje Ferhadija je svečano otvorena 7. maja 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije